Бисквитки

понеделник, 21 ноември 2011 г.

АЕЦ "Козлодуй" оперира успешно на регулирания и свободния пазар

От 2004 г., когато стартира либерализацията на енергийния пазар в страната, до сега “АЕЦ Козлодуй” ЕАД оперира едновременно на регулирания и на свободния пазар. Доставките за регулирания пазар са задължителни за изпълнение и се осъществяват в рамките на определените с решение на ДКЕВР квоти.

Съгласно Решение № ТЕ-020 от 29.06.2011 г. квотата на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД за второто полугодие на 2011 г. е в размер на 4 476 958 MWh. По отчетни данни за периода юли – октомври 2011 г. на регулирания пазар са доставени 2 544 136 MWh. Паралелно с това централата изпълнява и сключените си шестмесечни договори на свободния пазар.

АЕЦ “Козлодуй” не се оттегля от свободния пазар. Към момента повече от 90% от енергията, предназначена за излезлите на свободния пазар потребители, се осигурява директно и индиректно от АЕЦ “Козлодуй”.

До края на годината, при текущия режим на работа на ядрените блокове, ще бъдат изпълнени коректно както задълженията по квотата за регулирания пазар, така и сключените договори на свободния пазар, но няма да има възможност за обезпечаване на допълнителни количества извън договорените обеми.

Няма коментари:

Публикуване на коментар