Бисквитки

четвъртък, 24 ноември 2011 г.

Стачката среща международна подкрепа

Европейската федерация на транспортните работници (ЕТФ) и Международната федерация на транспортните работници (МТФ) изразиха своята солидарност с работниците в Холдинг БДЖ

ЕТФ изразява своята солидарност с работницитв в националния железопътен оператор Холдинг БДЖ

Скъпи колеги синдикалисти,

От името на над 2.5 милиона транспортни работници от 41 европейски държави, представяни от Европейската федерация на транспортните работници (ЕТФ), бих искал да изразя нашата подкрепа за борбата на работниците в националния железопътен оператор Холдинг БДЖ, които стачкуват от 24 ноември 2011 г. за защита на своята работа и трудови условия.

ЕТФ научи, че компанията планира да закрие 2000 работни места в рамките на процес на голямо преструктуриране, който включва също намаляването на разписанието с повече от 150 влака и аутсорсинг /изнасяне/ на дейности.

С още по-голямо безпокойство и удивление ЕТФ научи за нарушаване процеса на социалния диалог и споразуменията за стачка, уволняване на синдикални членове без консултиране със съответния синдикат и за обструкции /пречките/ от страна на компанията при преговорите за колективни трудови договори.

ЕТФ строго осъжда всяко нарушение на споразумения, които са постигнати при социален диалог, и всеки опит да се подкопае процесът на социален диалог. ЕТФ заедно с членуващите в нея синдикати също се бори за интегрирани железопътни компании и се противопоставя на по-нататъшна либерализация на европейския железопътен сектор. Плановете за преструктуриране на националния железопътен оператор Холдинг БДЖ и последиците за работната сила и социалните права показват важността да се каже “не” на фрагментацията на железопътните компании.

Затова ние напълно подкрепяме членуващия в ЕТФ синдикат с утрешната стачка и от името на ЕТФ изразявам солидарност с работниците в националния железопътен оператор Холдинг БДЖ в борбата им за почтена работа и смислен социален диалог.

Със солидарност

Едуардо ЧАГАС
Генерален секретар на ЕТФ

23 ноември 2011г.

Скъпи колеги,

От името на 4,6 милиона транспортни работници от цял свят, представлявани от Международната федерация на транспортните работници (МТФ), ви изпращаме нашето послание на братска солидарност с всички железопътни работници в България, които ще се включат във вашите стачни действия от утре, 24 ноември, за да протестират срещу планираното преструктуриране на железопътния сектор, което предвижда съкращаването на над 2000 работни места и закриването на над 150 ЖП линии.

Международната федерация на транспортните работници, и в частност синдикатите, които представляват работници от железопътния сектор, подкрепяме българските ни колеги, които работят в структурата на националния ЖП оператор „БДЖ Холдинг”, в дъщерните му компании за пътнически и товарни превози и в ДП „НК ЖИ”, в единодушното им решение да започнат стачни действия на 24 ноември т.г.

Напълно споделяме вашето разочарование и възмущение от факта, че ръководството на „БДЖ Холдинг” не спазва стачните споразумения, подписани със синдикатите, както и от начина по който системно пренебрегват процеса на социален диалог. Имаме причини да вярваме, че от ръководството на холдинга нарочно бавят преговорите за сключване на новите КТД.

Протестираме срещу мерките, предприети от ръководството срещу представителите на синдикатите, в това число уволняване на синдикални лидери, съкращаване на експлоатационен персонал и изваждане на редица дейности и прехвърлянето им към външни подизпълнители.

Вместо това, ръководството на холдинга трябва да влезе в открит диалог с работниците и техните синдикати, за да преговаря върху техните предложения. Пожелаваме пълен успех на стачните ви действия в утрешния ден и ви молим да ни информирате с какво още можем да помогнем на вашата кампания.

Солидарни поздрави,

Давид Кокрофт, Генерален секретар на МТФ

Мак Урата, завеждащ секция „Сухопътен транспорт” към МТФ

Няма коментари:

Публикуване на коментар