Бисквитки

вторник, 22 ноември 2011 г.

Предстои национален протест

Национална протестна демонстрация срещу намеренията за орязване на правата на българските граждани организират на 30 ноември 2011 г. от 13.00 часа КНСБ И КТ „Подкрепа” пред Народното събрание, съобщи председателя на РС на КНСБ-Враца Мила Иванова.

Протестният митинг е срещу намеренията на Правителството, анонсирани от вице-премиера и министър на финансите Симеон Дянков и неговия заместник Горанов да се отменят договорености в Националното споразумение за финансовa стабилизация на ДОО и пенсионна реформа. Искането за увеличение на възрастта за пенсиониране с 1 г. за жени и мъже от 01.01.2012 г. и премахването на допълнителното трудово възнаграждение за придобит професионален опит и стаж (клас), са грубо нарушение на Правилата за социален диалог в България, регламентирани в Кодекса на труда и Правилника за работа на Националния съвет за тристранно сътрудничество, с което се обезсмисля дейността му. В писмо писмо до министър-председателя Бойко Борисов двете централи го уведомяват за оттеглянето на делегациите си от Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Увеличаването на пенсионната възраст, когато продължава закриването на работни места, когато над половин милион граждани работят на непълно работно време, а 300 хиляди от тях са на четири часов работен ден не може и няма да реши финансовите проблеми на Правителството.

Единственото, което ще постигнат изявленията на господата Дянков и Горанов е, че в оставащото до края на годината време всички придобили права на пенсия, които не са имали намерение да ги реализират скоростно ще го направят. Ефектът от това се знае предварително. Той няма да бъде неутрализиран с преднамереното лишаване от пенсия на 15-16 хиляди човека в следващата година.

Анонсирането на намеренията за отнемането на „класа” и увеличаването на пенсионната възраст с размери и срокове, които са отвъд всякакви принципи за промени в действащите осигурителните схеми и натрупани права се осъществява в условията на обявена и с напреднала организация национална железничарска стачка, напрежение в сферата на администрацията, в спешната помощ и други структури с национално значение. В период, в който само премереното, разумно и отговорно поведение на управляващите е в състояние да овладее процесите и реакциите на засегнатите колективи и да ги насочи в конструктивна посока се прави точно обратното.

КНСБ И КТ „Подкрепа” се обръщат към всички българи за участие в синдикалните и граждански действия за защита на социалните и човешки права !

Информация за часа и мястото на тръгване на тел. 0884 117740 или 092 626191

Няма коментари:

Публикуване на коментар