Бисквитки

вторник, 22 ноември 2011 г.

Железничарите готови за стачка

Железничарите във Врачанско ще участват в националните стачни действия на 24 ноември, съобщи Мила Иванова, председател на РС на КНСБ-Враца.

Влаковете в цялата страна няма да се движат между 8 и 16 часа. Стачката е в отговор на обявените от ръководство на БДЖ спешни мерки за реформи, които трябва да влязат в сила до края на годината. Те включват масови съкращения на персонал и влакове, както и поскъпване на билетите. 2000 от служителите на компанията ще получат предложение да напуснат доброволно срещу обезщетение от 6 брутни заплати. Освен тях ще бъдат съкратени още неизвестен брой работници, след като дневно движещите се влакове бъдат намалени със 150, а цените на билетите за различните видове влакове ще се повишат между 9 и 15%.

Ръководството на „БДЖ” Холдинг и правителството не спазват меморандума за разбирателство, подписан след предупредителната едночасова стачка на 10 март, уточняват от синдиката. Съкращенията трябваше да обхванат 2800 души до края на 2014 г., като се използват основно естественото текучество, пенсионирането и аутсорсването на дейности като почистване и охрана. Тези съкращения трябваше да покрият изискванията на Световната банка за 30% намаляване на разходите за труд, които са част от условията за отпускането на спасителен заем за компанията от 600 млн. лв. Председателят на СЖБ – КНСБ Петър Бунев предупреди, че до средата на следващата година загубилите работата си ще достигнат 3000 души, като една значителна част от тях ще са от експлоатационния персонал, което допълнително ще влоши безопасността на превозите. Бунев даде за пример последните съкращения в железниците, когато персоналът бе намален от 18 хил. на 13 хил. Тогава качеството и безопасността на услугата също се намалиха.

Ръководството на железничарския синдикат към КНСБ обясни, че единствено подписването на нов КТД може да убеди двата синдиката да преустановят стачните действия, които се планира да продължат до постигането на задоволителни за работещите в БДЖ договорености.

Няма коментари:

Публикуване на коментар