Бисквитки

четвъртък, 20 януари 2011 г.

Офис на НАП – Враца изпълни над 100 % планираните данъчни приходи

През 2010 година офис-Враца събра 82,7 млн.лв. данъчни и осигурителни приходи, това при съпоставими данни е със 1,7 млн.лв. по-малко в сравнение с 2009 година.
При данъчните приходи е отчетен ръст от 4,67 % спрямо  м.г., а изпълнението на годишния разчет е 103,13 %. При осигурителните вноски е установен спад от - 6.69 %.
Изпълнението на общия годишен план е 95,19 %.
През отчетния период се наблюдава най-значително намаление на приходите от корпоративен данък - спад от 691 хил.лв., спрямо м.г., което е обяснимо като се има предвид финансовото затруднение на фирмите по време на икономическата криза.
При данъка върху добавената стойност е установен ръст от 2,4 млн.лв., което е в резултат на значително по-малкия размер на възстановените суми. Причините за това са свиване на пазарите за износ,  намаляване на инвестициите, както и засиления контрол от страна на приходната администрация.
Влошената икономическа обстановка се отрази негативно и на приходите от осигурителни вноски. Най-голям спад се отчита при ДОО – в размер на 4.6 млн.лв., за което повлия и намалението на вноската към фонд „Пенсии” с 2 %  в сравнение с 2009 г.
Увеличение се наблюдава при здравните вноски, което се дължи основно на погасяване на стари задължения за здраве, на по-високата вноска за здраве и на по-дългия период, в който трябва да си плащал здравни вноски, за да си с непрекъснати права. Ефекта от тези промени е  1.4 млн.лв. повече приходи в бюджета.
Набелязаните мерки от началото на годината за повишаване на събираемостта в условията на икономическа криза, дават добри резултати, както за изпълнението на разчета за приходите, така и за спазване на данъчното и осигурително законодателство от клиентите на НАП.

Няма коментари:

Публикуване на коментар