Бисквитки

вторник, 18 януари 2011 г.

Може да строят нови 2 блока в Козлодуй

Когато няма добра икономическа обосновка, няма и добър резултат, смята Трайчо Трайков
Ако окончателното решение бъде да не продължаваме строителството на АЕЦ „Белене", тогава е отворена възможността за строеж на 7-и, може и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй".
Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков на кръгла маса, посветена на енергийния сектор у нас, предаде КРОСС.
В момента проектът се развива по начин, който гарантира обосноваността за вземане на решенията на всеки етап, каза Трайков, допълвайки, че не иска да изключва нито една възможност за енергийни проекти. Той е категоричен, че когато няма добра икономическа обосновка, няма и добър резултат.
До две седмици ще има повече яснота за цената на АЕЦ "Белене", обяви изпълнителният директор на Националната електрическа компания (НЕК) Красимир Първанов. Ще бъде направен анализ на всяко от предложенията за втората атомна централа - строително-монтажни дейности, материали и разходи. "На всичко това трябва да се направи детайлна обосновка. Тогава ще видим дали това, което иска руската страна, е актуално", посочи той.
Максималната граница на цена в меморандума, който бе подписан в София в края на миналата година, бе приблизително 6.3 млрд. евро.
Попитан дали застава зад идеята на НЕК Българският енергиен холдинг (БЕХ) да даде 50 млн. лв. от дивидентите си за инвестиционната програма на електрическата компания, за да не се товарят сметките на потребителите, Трайчо Трайков отговори, че няма значение под каква форма се развиват финансовите процеси.
Според него, за да бъде устойчива системата, инвестициите трябва да получат възвръщаемост.
Крайният клиент в крайна сметка плаща всичко
, подчерта министърът.
По думите му, финансовите резултати на НЕК се подобряват през миналата година, но не и паричния поток, заради разходите по АЕЦ „Белене" и хидроенергийния възел „Цанков камък".
Красимир Първанов не се ангажира с прогноза колко ще поскъпне токът, ако се разшири инвестиционната програма за тази година с над 50%. Директорът на НЕК обясни, че става дума за добър инвестиционен план от 219 млн. лв., от които 80% ще отидат за рехабилитация на мрежата. Ако ДКЕВР приеме това, регулаторът ще каже с колко ще скочи електроенергията.
НЕК може да инвестира и пари от търговия. Очакванията й били в края на март доставките на ток за Турция да започнат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар