Бисквитки

петък, 21 януари 2011 г.

Акушер-гинекологичното отделение в МБАЛ-Враца днес отбелязва Бабинден


С водосвет и тържество, лекари и акушерки от Акушер-гинекологичното отделение във врачанската болница отбелязват днес професионалния си празник – Бабинден.
За тържеството бяха поканени ръководството на МБАЛ „Хр. Ботев“, Областен управител, кмета на община Враца, представители на РЦЗ, РИОКОЗ, представители на Асоциацията на професионалистите по медицински грижи и много други. Поздрав към празнуващите отправиха  деца от ОДЗ „Зора” и „баба“-акушерка, които пресъздадоха традиции и ритуали, свързани с деня.
По традиция, в отделението бе извършено „класиране” на акушерки, водили най-голям брой раждания. Първото място по брой водени раждания си разделиха две акушерки от АГО – Мария Красимирова и Даниела Генова, които са водили по 65 раждания за миналата година. Символичното „второ“ място си поделиха Дария Филипова и Боряна Недкова с по 46 раждания, които са водили, а на почетното трето място бе класирана Валерия Тодорова, водила 44 раждания.
От ръководството на болницата наградиха най-добрите акушерки в АГО и Неонатологично отделение. От АГО ръководството на болницата награди акушерките Боряна Недкова, Даниела Генова, Валерия Тодорова, Дария Филипова и Мария Воденичарска.   От Неонатологично отделение бяха отличени акушерките Боряна Цанкова, Елка Маринова, Боряна Николова, Цветелина Цанкова и Цветелина Иванова.
* * *
В Акушер-гинекологичното отделение на врачанската болница работят 36 професионалисти с началник отделение д-р Иван Кръстев. Девет са лекарите, като осем от тях имат специалност акушер-гинеколог. Средната възраст на лекарите е 49 години.
20 акушерки, ръководени от старша акушерка Виолета Цветанова, магистър по медицински грижи, професионално подпомагат дейността на лекарите. Средната възраст на акушерките е 42години.
Отделението разполага с 30 легла, като 9 са в Родилен сектор, 16 са в сектор Патология и 5 – в сектор Гинекология.
* * *
От началото на годината до момента са се родили 22 бебета, като съотношението момичета-момчета е абсолютно еднакво – 11: 11.
* * *
Петстотин осемдесет и едно са ражданията през изминалата година в МБАЛ „Хр. Ботев“, гр. Враца. 590 са бебета, като 336 от тях са момчета, а с 82 по-малко – 254 са момичетата. От родените във врачанската болница бебета има 10 двойки близнаци.
Най-младата майка е на 14 години, а най-възрастната е на 48 години. Продължава тенденцията за увеличаване на броя на родилките във възраст под 18 години, като за 2010 година те са 61. За 2010г. в АГО отделението на врачанската болница са извършени 133 секцио цезареа.
Най-лекото бебе, което е проплакало във врачанската болница за миналата година е с тегло от 680 грама, което близо 7 пъти по-малко от най-голямото бебе с тегло от 4,650 кг.

Няма коментари:

Публикуване на коментар