Бисквитки

четвъртък, 20 януари 2011 г.

Община Враца осигурява над 200 работни места


Ръководството на Община Враца и звено „Временна заетост” чрез Оперативна програма „Регионално развитие” подаде заявка за извършване на преквалификация на безработни лица, съвместно с „Бюро по труда” –Враца. След завършването на обучението, хората ще бъдат назначени на работа за срок от 1 година с трудов договор. В заявката на община Враца са предвидени общо 220 работни места.
До момента в професията пътен строител вече са обучени 23-ма души, които са били трайно безработни от населените места на територията на Община Враца.
Към момента се обучават още 16 в направление техник-еколог, от които 10 са от град Враца.
Предстои обучение на още 30 лица в направление техник – еколог, което ще започне в началото на м. Февруари. 20 от тях са жители на селата от общината, а 10 са от Враца.
За хората от малките населени места е осигурен превоз за периода на обучение. Те няма да плащат билети за транспорт. Разходът се поема от Община Враца, а средствата ще бъдат възстановени, когато пристигне траншът за покриване на транспортните разходи по програмата. Това бе изрично договорено между кмета д-р Костадин Шахов и управителят на фирма „Автобусни превози” – Враца Георги Яков. Д-р Шахов предприе инициативата, за да облекчи хората, тъй като при предходния курс част от тях изпитвали сериозни затруднения с осигуряването на парите за път от собствения си бюджет.
Настоящият обучителен курс ще бъде с дневна продължителност в рамките на 8 часа. Ще се провежда в Търговско – промишлена палата – Враца и в Центъра за професионално обучение към Дом на науката и техниката – Враца.
Предстои утвърждаване на заявка за 153 работни места, които ще бъдат за град Враца и населените места към общината, на длъжности озеленители, пътни строители и поддръжка на сгради.
Като цяло за оперативната програма Община Враца е заявила 222 работни места. Издръжката за фонд работна заплата е 70 000лв. Община Враца ще осигури работните заплати за първия месец, за да бъдат спокойни и увелени хората, че ще ги получат навреме дори при евентуално закъснение на финансовия транш. След това тези средства също ще бъдат възстановени от Агенцията по заетостта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар