Бисквитки

понеделник, 6 юни 2011 г.

Нова декларация ще се подава в НОИ

4 милиона лева за обезщетения за временна неработоспособност е изплатило териториалното поделение на НОИ във Враца от началото на годината. Обработените болнични листове през същия период са 19 209.
От 1 юли влиза в сила нов вид декларация, свързана с правото на парично обезщетение при заболяване. Декларацията е по образец – приложение 15 – и се подава от осигурителя или самоосигуряващия се. Новият документ съдържа данни, свързани с правото на обезщетение и начина на изплащането му, и замества “гърба” на познатия сега болничен лист. Новият вид декларация е на хартиен носител и се прилага към всички болнични листове – първични и продължения, които ще се представят в НОИ след 30 юни. Подаването им е задължително след тази дата, независимо от датата на издаването на болничните листове и периода, за който са издадени. Без значение е също дали се представят за първи път в осигурителния институт или са връщани за корекции.
Вече е утвърден и нов образец на болничен лист. Той ще е от две части – медицинска (“лице”) и списък с причините за временната неработоспособност (“гръб” на болничния лист). Старите образци на болничните листове ще са валидни до изчерпване на количествата им, но не по-късно от 31 декември 2011 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар