Бисквитки

сряда, 8 юни 2011 г.

Нова група US доброволци ще положат клетва

На 10 юни 2011 г. тридесет и осем американци ще положат клетва пред посланик Джеймс Уорлик като двадесет и седмата група доброволци на Корпуса на мира в България. Церемонията, която ще започне в 10.30 часа в Концертна зала на Община Враца в присъствието на представители на български министерства, ще бъде последвана от концерт на площада пред Концертната зала. Жителите на град Враца, заедно с доброволците и екипът на Корпуса на мира, ще отбележат двадесетата годишнина на Корпуса на мира в служба на българското общество.
Преди клетвената церемония доброволците са преминали през интензивно единадесетседмично
обучение в осем населени места около град Враца. Докато живеят при български семейства,
доброволците получават познания за езика и културата на страната и същевременно работят по
проекти на местната общност.
През следващите две години тези доброволците ще работят в 37 градове и села в България сред местните хора в партньорство с различни организации. Някои от тях ще преподават английски език в основни и средни училища, а други ще сътрудничат на кметства, социални институции, младежки организации и културни центрове.
Доброволците от Корпуса на мира получават месечна издръжка и медицинско обслужване, но работят безвъзмездно. Те стават част от българските общности, изграждат приятелски връзки за цял живот и разширяват взаимното разбирателство. Много от тях съумяват да оставят своя отпечатък в развитието на тези общности. След клетвата на 10 юни броят на доброволците, които работят в момента в България, ще достигне 180 души.
Корпусът на мира е създаден през 1961 г. от президента Джон Ф. Кенеди за оказване на техническа помощ на други страни. Една от целите му е да запознава различни народи с американците и тяхната култура, а американците да получат възможност за запознаване с чужди страни и техните култури. От 1961 г. насам в Корпуса на мира повече от 200 000 американци са служили в 139 различни държави по света. В момента приблизително 8 500 доброволци на Корпуса на мира работят в 77 държави в области като земеделието, развитието на бизнеса, образованието, околната среда, здравеопазването и младежкото развитие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар