Бисквитки

понеделник, 21 март 2011 г.

Делегация от Северозападна България посети Берген (Норвегия)

Кметът Иван Аспарухов представи възможностите за инвестиции в община Мездра пред бизнес средите в норвежкия град Берген. Това стана по време на неговото посещение в скандинавската държава в състава на делегация от Северозападния район за планиране (СЗРП), която включваше кметове на общини от областите Враца и Плевен и представители на двете областни администрации. В делегацията влизаше и Димитър Павлов – ст. експерт "КСТ" в Общината.
5-дневната визита бе осъществена в рамките на проекта „Укрепване на капацитета на местните власти на Северозападния район за планиране на България за привличане на чуждестранни инвеститори, институционална подкрепа за инвестиции и ИТ решения за административни услуги” (InvestNorthWest). Той се изпълнява от Българския икономически форум в партньорство с датската компания ScanBalt, създател на мрежа за постигане конкурентноспособни региони, и Nordic Innovation Centrе, Осло. Финансира се с подкрепата на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Изпълнението на InvestNorthWest стартира през юли 2009 г. и ще приключи през април т. г. Целта на проекта е да повиши обема на чуждестранните инвестиции в СЗРП, както и да подобри бизнес климата в региона. Другата му задача е повишаване компетентността и уменията на местната администрация, вкл. в областта на информационните технологии.
При посещението си в 225-хилядния административен център на областта Хордаланд – гр. Берген, известен като „Вратата към фиордите”, нашата делегация се срещна с представители на Националното сдружение на общините в Норвегия и на тамошната Търговска палата, с бизнес лидери на индустриални сдружения и с областния управител Torill Selsvold Nyborg. На тези срещи бяха презентирани основните сектори на икономиката в Северозападния регион на България, подходящи за инвестиране (индустрия, селско стопанство и т. н.).
„Запознахме се с плана за икономическо развитие на Хордаланд 2010 – 2020, разказа Иван Аспарухов, и със спецификата на местната инфраструктура (транспортна, електрическа, ВиК и газоснабдителна). Най-много ни впечатли системата за вакуумно събиране на битовите отпадъци, които директно се отвеждат от домовете до централния колектор. Там стъклото и метала се отделят автоматично, останалите отпадъци се изгарят в пещ, а от получената топлина се отопляват и получават топла вода жилищата, включени в системата. Накрая видяхме как функционира цялата мрежа за управление на ТБО иразгледахме модерен завод за тяхното изгаряне и рециклиране.”
През април ще се състои кръгла маса на тема: „Предизвикателства пред инвестиционния климат в Северозападна България”, на която ще бъдат обсъдени слабите места в привличането на инвестиции в СЗРП и ще се набележат конкретни мерки за тяхното преодоляване. В дискусията ще се включат експерти от Норвегия и представители на МРРБ, МОСВ и МИЕ. Кръглата маса ще завърши с официално представяне на специален интернет портал, който ще улесни контактите между чуждестранните инвеститори и местния бизнес.
Мирослав Гетов – в. „Мездра XXI век”

Няма коментари:

Публикуване на коментар