Бисквитки

неделя, 20 март 2011 г.

Посланикът на Ватикана посети Бърдарски геран

Католическата енория „Свети Йосиф” в Бърдарски геран посрещна за втори път апостолическия нунций в България монсеньор Януариуш Болонек по повод честването на свети Йосиф. Тази година поради работния ден в събота честването бе на два пъти – на 19 март, в деня определен в литургичния календар, и на 20 март, когато заедно с монсеньор Болонек в празника се включиха свещениците Асен Генов, Йосиф Йонков, Стефан Калапиш и Паоло Кортези от различни енории на Никополската епархия.
Местната власт бе представена от Славка Цанкова, зам.кмет на Община Бяла Слатина и кмета на Бърдарски геран Цветомила Спасова.
Свещеник Койчо Димов, енорист на Бърдарски геран, приветства апостолическия нунций и изрази радостта на всички верни от енорията, че именно в такъв важен за нас момент той е сред нас. В ден, когато и Папа Бенедикт XVI (Йозеф Ратцингер) чества своя имен ден, чийто покровител също е свети Йосиф. С много топлота енориашите посрещнаха и отец Асен Генов, свещеникът, който 40 години служи в Бърдарски геран в най-тежкото време на комунистическия режим, но издържа на изпитанията и през 2011 г. заедно с отец Йосиф Йонков ще честват 60 години от свещеническото си ръкополагане.
В проповедта на чудесен български език монсеньор Януариуш Болонек се спря на личността на Йосиф, човекът, който пазил Исус и Дева Мария и бил опората на Светото семейство. По примера на този мълчалив светец да говорим по-малко и да действаме повече, защото работата е велика мисия и интелигентно, изпълнено с любов сътрудничество с Бога. Апостолическият нунций призова да молим Бог да благослови нашата работа, но да не го молим да я свърши вместо нас. За да се трудим ползотворно трябва да имаме любов в сърцето и търпение като свети Йосиф.
Монсеньор Болонек подари на енорията в Бърдарски геран от името на Светия Отец пиксис за съхраняване на Светото Причастие, както и казула и стола в лилав цвят, литургичния цвят на постното време.
Свещеник Койчо Димов дари нунция от името на енорията с две кукли, облечени в банатски български носии. Костюмите на куклите са дело на Петя Мойзис-Бобойчева от Бърдарски геран и ще напомнят на монс. Болонек за банатските българи в тази отдалечена и екзотична енория, където е служил 12 години и Блаженият Евгени Босилков.
За монсеньор Петко Христов, епископ на Никополската епархия, който не можа да присъства поради здравословни причини, енорията дарява картина с храма „Свети Йосиф”. Автор на картината отново е Петя Мойзис-Бобойчева.
Поздрав за посланика на Ватикана от името на жителите на Бърдарски геран отправиха и самодейците при Народно читалище „Съединение-1923”, които изпяха една банатска българска песен и химна на Бърдарски геран.
Светлана Караджова, председател ма Дружеството на банатските българи

Няма коментари:

Публикуване на коментар