Бисквитки

понеделник, 21 март 2011 г.

Петър Петков написа история на Камено поле

В навечерието на традиционния каменополски събор, който се провежда на първа пролет, Петър Петков зарадва съселяните си с книгата „Камено поле”. Авторът е поел нелекото предизвикателство да събере на стотина странички богата история на своето родно място. С лек и непринуден език той преминава през различните исторически епохи, за да възкреси хилядолетната история на селището. В книгата са показани и ценните находки от землището на Камено поле. Важни са откритите от Петър Петков факти за селото по време на турското робство, както и за участието им в опълчението през Руско-турската освободителна война. С едри щрихи е обрисуван върхът в развитието на Камено поле- превръщането му в околия през 1880 г. В книгата е поместен нейният печат, както и портретите и биографични данни на тогавашните областни управители. Лаконично е представен поминъкът на населението, неговите празници и обичаи.
Много интересни са страниците, посветени на циганите в Камено поле, на многото мостове, строени в селото, както и на талантливите майстори.
„Обичта ми към родното село, тъгата по приятели от детските години, опустелите улици, къщи и дворове, изчезващите фамилии ме подтикнаха да напиша тази книга”, споделя Петър Петков. „Ще се радвам, ако някой продължи тази история, като я допълни с пропуснатото, допише миналото, докато още не е забравено”. Книгата „Камено поле-кратка история” несъмнено е първата, но особено важна крачка във възкресяването на богатата история на надареното с уникална природа романско село. Петър Петков отправя предизвикателството към настоящите и бъдещи поколения на Камено поле да построят паметник на загиналите във войните. А защо не и уникален исторически парк на открито, който да възкреси автентично живота на техните достойни предци.

Няма коментари:

Публикуване на коментар