Бисквитки

неделя, 20 март 2011 г.

23 аптеки в областта отпускат лекарства за редки заболявания

23 от общо 66 аптеки, които работят по договор със РЗОК-Враца, са заявили готовност да отпускат лекарства, предназначени за поддържащо лечение на бъбречно трансплантирани пациенти, за лечение на редки болести и за поддържаща хормонална терапия на болни от злокачествени заболявания. Във Враца аптеките, които отпускат тези три групи лекарства са: аптека „Ди Фарма” на ул.”Кръстьо Българията” №4; аптека „Санита” на бул.”Втори юни” № 64; всички аптеки „Марешки”; аптека „Прима” на бул. „Христо Ботев” №24; аптека „Образцова аптека” на ул.”Ал. Стамболийски”№1. Информация за пълният списък на аптеките и тяхното разположение в останалите общини от врачанска област гражданите могат да открият на интернет страницата на НЗОК – www.nhif.bg, в линк „Лекарства” или на място в РЗОК-Враца.
От 1 март НЗОК заплаща лечението на редки болести, трансплантирани пациенти и злокачествени заболявания по нови правила. За да получат необходимите им медикаменти пациентите трябва да са с непрекъснати здравноосигурителни права и да имат издаден „Протокол за предписване на лекарства, заплащани от НЗОК/РЗОК”. Документът се издава от специализирани комисии, посочени в изискванията, публикувани в сайта на НЗОК, след подготовка на необходимите документи и извършване на изследвания. Издаденият протокол, заедно с рецептурната книжка на пациента се заверява в РЗОК. След заверка на протокола личния лекар на пациента следва да издаде рецепта за получаване на лекарството от съответната аптека.
Срокът на действие на протокола е до 6 месеца. В зависимост от вида на протокола един месец преди изтичането му, пациентите следва да подготвят нов комплект документи и актуални изследвания, за да се осъществи заверката на новия протокол в НЗОК или РЗОК.

Няма коментари:

Публикуване на коментар