Бисквитки

петък, 16 януари 2015 г.

Областният съвет по условия на труд прие инициативи за 2015 година


Значително са подобрени условията на труд в областта,  това е становището на Дирекция „Инспекция по труда“ – Враца в резултат  на контролната й дейност и на базата на доклад, изнесен днес на заседание на Областен съвет по условия на труд. В него взеха участие представители на Областната администрация, Инспекция по труда, браншови организации и синдикати.
При откриването на форума, заместник областния управител Мирослав Комитски набеляза основните цели за действие на Съвета и изказа убедеността си, че в предстоящата година, съвместната дейност с работодателските и синдикалните организации ще повиши степента на информираност на работещите по проблемите за безопасност и здраве при труд. 
За последните дванадесет месеца са направени близо 1600 проверки на фирми и предприятия от Дирекция „Инспекция по труда“, на които са констатирани 7212 нарушения. От тях най-голям е процентът на неизпълнение на законодателството с неналичие на документи, а близо 640 са нарушенията за липса на предпазни съоръжения и облекло. Намалял е и относителния дял на установените нарушения от страна на работодателите по отношение на изплащане на забавени възнаграждения и обезщетения.
Като цяло е подобрено качеството на оценката на риска и оттам, предприемането на адекватни мерки. Няма регистрирани тежки трудови злополуки на територията на цялата област.
Съветът прие инициативи, които ще прераснат в целогодишна кампания по популяризирането на дейностите по безопасност и здраве при работа на територията на областта, обхващаща местната власт, предприятията и с приоритет към подрастващите в училищата. Ще бъдат предоставени информационни материали по безопасност и здраве при работа, разработени от Главна инспекция по труда- София чрез  Дирекция „Инспекция по труда“ – Враца на общините, синдикалните организации и предприятията.
Г-жа Пенка Петрова, представляващ в Областния съвет по  условия на труд Регионалното представителство на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, беше  упълномощена от Съвета да  проведе работна среща с Регионалния инспектор по образованието –Враца, на която да се обсъди възможността да се разработи план за работа с подрастващите по популяризиране на безопасността и здравето при работа чрез активната подкрепа на общините  от област Враца  и да проведе такава среща и по общини с Кметовете за бъдещи семинари и обучения на служителите  по безопасност и здраве при работа.
Областният съвет прие предложението на Тихомир Трифонов – заместник - кмет на община Бяла Слатина, представителите на КРИБ на срещите по общини да обсъдят специфични проблеми и да съдействат с експерти – лектори, като се използват възможностите за местните средства за информация – телевизии, радиа, вестни, да представят  експертните мнения по  безопасност и здраве при работа,  пред  обществеността.
Инж. Николина Кътовска – изпълняващ длъжността кмет на Община Мездра  даде заявка за партниране с КРИБ по реализирането на  обучения, срещи и беседи на територията на община Мездра  с представители на  местната власт, бизнеса и съдействие за бъдещите беседи по училищата в общината.
Принципно съгласие получиха и предложенията на КРИБ за създаване на единни критерии за работодателите и да се инициира на Конкурс на областно ниво за бизнеса по прилагане на дейности по безопасност и здраве при работа и проучване на възможностите за финансиране на разработването на Стратегия в областта на безопасните и здравословни условия на труд и План с дейности за нейното реализиране.
Съветът прие да отбележи 28 Април – Световния ден на безопасност и здраве при работа с панихида и поднасяне на венци и цветя пред паметника на разклона за Леденика и с. Згориград. Световният ден тази година е посветен на зелените работни места и осигуряването на безопасни и здравословни условия на труд в зелените производства. За тази цел след панихидата ще се проведе разширено заседание на Областния съвет по условия на труд,  на което експерти от Националният център по обществено здраве и анализи – София  ще представят ключови презентации по темата „Зелени производства“ за представители на местната власт, бизнеса  и медиите.
В края на 2015 г. ще се проведе заключителното заседание на Съвета, на което ще бъде отчетена дейността и ще се обсъдят нови инициативи за следващата година.
„Заетостта е  възможна само при работеща система за безопасност и здраве при работа. Тук аз виждам основната роля на работодателските и синдикални организации, като основен двигател за добрата работа на тази система. Днес присъстват и  представители на местната власт, тъй като кметовете в областта са  и работодатели и също следва да полагат грижи за добрата работа на Системата за безопасност и здраве при работа.
Убеден съм, че Регионалното представителство на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България ще подкрепя процеса по създаването на Общински съвети по условия на труд и активното им участие в обучението по общини.“ – заяви още заместник областният управител Мирослав Комитски.


Надя Гетова

експерт „Връзки с обществеността и протокол“

Няма коментари:

Публикуване на коментар