Бисквитки

четвъртък, 30 януари 2014 г.

ОТПАДАТ ПРОТОКОЛИТЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ С ШИЗОФРЕННИ ПСИХОЗИ И ЕПИЛЕПСИЯ

От 1 февруари Националната здравноосигурителна  каса улеснява реда за изписването на 5 лекарствени продукти (Azathioprine, Clonazepam, Carbamazepine, Valproic acid и Sodium Valproate), предназначени за домашно лечение на пациенти, страдащи от шизофренни психози, афективни разстройства и епилепсия.
За предписването и отпускането на медикаментите няма да е необходимо издаването и утвърждаването на протокол от комисия към НЗОК/РЗОК, както беше досега.
На пациенти, които имат утвърдени действащи протоколи за съответните лекарствени продукти, ще им се се издава рецептурна бланка за конкретния лекарствен продукт с дозите, посочени в протокола. За тях не е необходимо да се явяват на извънреден преглед или да правят консултация със специалист по профила на заболяването за остатъчния период на валидност на протокола.
На тези, на които им престои терапия с медикаментите, за които е отпаднало изискването за издаването и заверяването на протокол от комисия от НЗОК/РЗОК, както и при промяна на терапевтичната схема, задължително ще се извършва преглед от лекар-специалист по вида на заболяването.
На общопрактикуващия лекар е необходимо да се представи актуален медицински документ от извършените прегледи – амбулаторен лист или епикриза с назначената терапия.
Корекция на терапията и на съответната доза се извършва само от лекар специалист по профила на заболяването.

РУМЯНА СТЕФАНОВА


Няма коментари:

Публикуване на коментар