Бисквитки

понеделник, 27 януари 2014 г.

С обратното изкупуване на Химко Враца правителството ни връща в плановата икономика


ПОЗИЦИЯ НА ПП СИНЬО ЕДИНСТВО

Идеята на правителството да откупи обратно Химко Враца за 50 млн. лв. е връщане към плановата икономика на социализма. Прословутата „реиндустриализация“ на БСП, която освен Химко Враца, включва също и Ремотекст - Раднево и други „структуроопределящи“ предприятия като АЕЦ Белене - показва пълната безпомощност на правителството да създаде нормална и предвидима среда за развитие на частен бизнес и пазарна икономика в България.
Идеята да се одържави фалиралия химически завод във Враца е повече от скандална на фона на фактите. Предприятието не работи от близо 12 години. Има задължения /основно към НАП и държавни фирми/ от милиони левове, които многократно надхвърлят активите му. Няма яснота за пазара на продукцията. Според експерти в най-добрия случай е възможно възстановяване на едва ¼ от производството, но при настоящите цени на руския природен газ, то няма как да бъде рентабилно. Заради дългове заводът се е разделил със склада си на пристанище Варна, което прави износът на евентуална продукция на практика невъзможен. Според синдикът на предприятието няма ясна оценка за актуалното състояние и годността на производствените линии след дългите години на бездействие.
Липсват отговори на ключовите въпроси:  
-         Кой поема пасивите на някогашния торов гинант, които по 
публични данни са 85 млн. лв., основно към НАП и енергийните дружества? По каква процедура и по какви критерии се извършват разговорите с евентуални частни инвеститори, за каквито тайнствено намекна премиерът Орешарски на среща на кметовете на БСП във Враца преди няколко месеца?
-         Каква е оценката на необходимата инвестиция и съответно каква възвръщаемост се очаква?
-         Кой ще понесе отговорността, ако се окажат верни твърденията на местни еколози, че в завода се съхраняват от години опасни химикали, които могат да предизвикат екологична катастрофа в целия регион?
-         Кой ще носи политическа отговорност, ако ЕС сметне подобна инвестиция за нерегламентирана държавна помощ и наложи санкции на страната ни?
Лишената от всякаква нормална икономическа логика сделка с Химко Враца на практика цели задкулисно подпомагане на другарски бизнес. Типично социалистическо предизборно мероприятие, което не решава никакъв практически проблем на хората в Северозападния регион, които БСП държи в мизерия и бедност години наред.
Вместо да се влагат 50 млн. лв. в джоба на олигархията, който ще задели правопропорционално средства за европейската кампания на БСП, ДПС и Атака, тези пари следва да се вложат в цялостна рехабилитация на инфраструктурата на Враца, която е в окаяно състояние и на прастика обезмисля инвестицията във втори мост на река Дунав. Инвестиции могат да бъдат направени и в подпомагане на малки и средни производители в региона, които са докалази своята гъвкавост към съвременните нужди на външните пазари.

Няма коментари:

Публикуване на коментар