Бисквитки

сряда, 29 януари 2014 г.

Предложения за нови професии в училищата


Предложения за нови професии в училищата от областта, бяха разгледани и обсъдени на редовно заседание на Постоянната комисия по заетост към Областния  съвет за развитие (ОСР) на Област Враца. Заседанието откри и ръководи областният управител инж. Венцислав Василев.
На срещата присъстваха д-р Крум Крумов, директор на Дирекция “Регионална служба по заетостта”- Монтана, г-жа Галина Евденова, началник на Регионален инспекторат по образованието – Враца, г-н Румен Младенов директор на Дирекция “Инспекция по труда” и представители на общини на територията на област Враца.
Началникът на инспектората по образование във Враца представи направените предложения за нови професии. В ПГТ „Коста Петров“ – с. Борован да се открие професия „Икономист“ /задочна форма на обучение/ – след завършено основно образонавие. В ПАГ "Н. Й. Вапцаров – гр. Бяла Слатина –има седем предложения за нови професии, а именно „Техник на компютърни системи“ (след VІІ клас), „Ветеринарен техник“ (след VІІ клас), „Техник животновъд“ (след завършено основно образонавие), „Фермер“(след завършено основно образонавие, „Работник в животновъдството", „Работник в растениевъдството“, „Работник в озеленяването“. В професионална гимназия „Димитраки Хаджитошин“ -  гр. Враца – да се открие професия: Брокер -след VII клас, а в професионална гимназия по търговия и ресторантьорство - гр. Враца-
„Техник-технолог по качество и безопастност на храни и напитки“ (след VІІ клас).
    Г-жа Евденова направи уточнение, че предложението за държавен план-прием през учебната 2014/2015 г. за област Враца е направено след проведени предварителни срещи с кметовете на общини от област Враца и регионалните структури на работодателите, взети са и предвид предложенията от директорите на училищата в Област Враца. Същото е обсъдено на Обществен консултативен съвет.
На заседанието се обсъди и съгласува предложения от  Галина Евденова държавен план-прием за учебната 2014/2015 г. в училищата в Област Враца. Тя представи предложението за план-приема за новата учебна година в общинските профилирани гимназии, професионалните гимназии, средни общообразователни, спортни и специални училища.
Постоянната комисия по заетост към ОСР на Област Враца съгласува предложението за държавен план-прием през учебната 2014/2015 г. за област Враца и разпределението на паралелките в зависимост от приема.     Една е паралелката за придобиване на първа степен на професионална квалификация след VII клас (2г.) в ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в село Краводер. След завършен VII клас /профилирани, с интензивно изучаване на чужд език/ паралелките в професионални гимназии да са 13, а профилирани паралелки в СОУ – 21. След завършен VIII клас /основно образование/ профилираните паралелки в СОУ да са 12, непрофилирани паралелки в СОУ – 4. Паралелки в професионални гимназии да са 22, професионалните паралелки в СОУ да са четири, разпределени в Криводол, Оряхово и Хайредин.

Стиляна Стоянова

Няма коментари:

Публикуване на коментар