Бисквитки

сряда, 29 януари 2014 г.

Наши учители и ученици в Европарламента

Във връзка с проект ”ЕUROSCOLA” , от 19.01.2014 г. до 26.01.2014 г. група ученици от ПМГ „Академик Иван Ценов“ .Враца съвместно със свои учители, взе участие в деня на Euroscola” в Страсбург.
Основната цел на програмата Euroscola”  е да насърчи младите европейци да опознаят структурата и дейността на Европейския парламент, да се «включат» чрез симулирани заседания в работата му и да «гласуват» неговите резолюции.
През парламентарния ден в Страсбург 496 ученици от различни европейски страни участваха в «заседания на комисии» и в «пленарни заседания». Разискванията и гласуванията на резолюции се извършваха на английски, немски и френски език.
Съгласно предварително уточнената програма,  групата от ученици и учители от ПМГ „Акад. Иван Ценов”, гр. Враца се яви в Европейския парламент на 23.01.2014 г. От трибуната на парламента училището беше презентирано от Светослава Симеонова – ученичка от XII „а” клас. Всички ученици бяха разделени в работни групи за участие  в „Евро игра” съвместно с представители на други европейски държави. Проведена беше дискусия, в която младежите обмениха мнения за европейските приоритети по предварително зададени теми. Всяка работна група избра свой президент и  протоколчик. Учениците Петър Петров  от XI «в» клас и Анна Попова от XI «е» клас бяха избрани за президент и докладчик в комисиите си и се представиха отлично.  Учителите участваха в заседание и дискусия със служител от администрацията на Европейския парламент.
В края на пленарния ден се проведе заседание, на което бяха  представени докладите на работните групи. По време на дискусиите в пленарната зала се изявиха Теодор Ивайлов,  Константин Константинов,  Изабела Панталеева и Виктория Бенчева с въпроси и с аргументирани предложения, които бяха единодушно приети от ученическия европарламент. В „Евро игра”-та  Полина Филипова, ученичка от XI „б” клас, спечели за ПМГ „Акад. Иван Ценов” златен медал.
С активно участие в работните групи, с вълнуващи и незабравими спомени, с нови приятелства и с идеи за бъдеща работа – с това беше свързано участието ни в Европейския парламент.
В този ден учениците от ПМГ „Акад. Иван Ценов”, гр. Враца станаха част от многоезични групи, докоснаха се до различни европейски проблеми и на практика почувстваха идеята на ЕС „единни в многообразието”. Чрез дейността си в този ден нашите ученици осъществиха своята мечта да бъдат „евродепутати”, макар и за един ден.


Няма коментари:

Публикуване на коментар