Бисквитки

понеделник, 8 април 2013 г.

За сега няма опасност от наводнения

Ето какви са задълженията  и отговорностите на Областния управител по защитата на населението при бедствия 
Съгласно чл. 64 от Закона за защита при бедствия, Областния управител като орган на изпълнителната власт на местно ниво, има следните отговорности по защитата на населението:
1. Да организира и ръководи защитата при бедствия в областта;
2. Да координира и контролира подготовката за бедствия, извършвана от областната администрация, териториалните звена на министерствата и ведомствата, юридическите и физическите лица в областта;
3. Да организира и контролира изпълнението на превантивни мерки за недопускането или намаляването на последиците от бедствия;
4. Да създава организация за оповестяване на населението при бедствия.

Областният управител е председател на Областния щаб за изпълнение на Областния план за защита при бедствия и осъществява взаимодействие с Националния щаб.

При възникване на бедствие на територията на областта:
1. Да въвежда със заповед в изпълнение областния план за защитата при бедствия;
2. Може да обяви бедствено положение на територията на областта или на част от нея;
3. Организира, координира и контролира процеса на подпомагане и възстановяване при бедствия;
4. Координира спасителните и неотложните аварийно-възстановителни работи, възникнали на територията на областта, когато те излизат извън територията на една община, както и когато кметът на общината е поискал това;

В изпълнение на тези задължения, със Заповеди на Областния управител, ежегодно - през пролетта и есента се извършват проверки на потенциално опасните водни обекти – реки, язовири и съответните съоръжения към тях.

На територията на областта ежегодно се извършват огледи на:
* 23 потенциално опасни язовира - 20 от които са собственост на общините и 3 на „Напоителни системи“ ЕАД, клон Мизия ;
* Дигите по поречието на реките, намиращи се на територията на областта;
* Проводимостта на речните корита извън населените места;

Тази година, в периода от 11.04.2013 г. до 19.04.2013 г. ще се извърши ежегодната проверка на речните корита извън населените места. През месец май предстои да се проведе проверката на язовирите и съоръженията към тях.

С писмо от 21.03.2013 г. на Областния управител са дадени указания на Кметовете на общини и „Напоителни системи“ ЕАД, клон Мизия да следят за обстановката предвид настъпващия пролетен сезон и очакваните валежи, които могат за създадат предпоставки за преминаване на високи вълни по реките. При необходимост, същите да предприемат действия за оперативно освобождаване на обеми в язовирите, за осигуряване нормалното преминаване на високите води.
В повечето общини от областта има раздадени от ОУ „ПБЗН“ – Враца, чували за пясък, които при необходимост да се използват за изграждане на временни диги, като такива може да се предоставят и допълнително от Управлението при писмено поискване от страна на Кметовете на общини.
Към 11.00 часа на 08.04.2013 г. оперативната обстановката в област Враца е нормална. Нивото на реките е в границите на допустимите нива. В язовирите са осигурени необходимите свободни обеми за поемане на високи води. Докладването за обстановката в областта се осъществява два пъти във денонощието чрез оперативните дежурни по Общински съвети за сигурност в Областния съвет за сигурност към Областна администрация – Враца. При извънредна ситуация докладването е незабавно.

Нивото на р. Дунав при гр. Козлодуй към 11.00 ч. на 08.04.2013 г. е 738 см., а при гр. Оряхово 656 см.

Критичните точки на р. Дунав и степените на опасност:
I. КРИТИЧЕН ВОДЕН СТОЕЖ НА Р. ДУНАВ ПРИ ГР. КОЗЛОДУЙ – 870 см., СЪС СЛЕДНИТЕ СТЕПЕНИ НА ОПАСНОСТ:
1 СТЕПЕН „ Повишено внимание“ – при 799 см. водното ниво;
2 СТЕПЕН „ Денонощно Дежурство“ – при 879 см. водното ниво;
3 СТЕПЕН „Степен опасност от преливане“ – 1024 см. водно ниво.

II. КРИТИМЕН ВОДЕН СТОЕЖ НА Р. ДУНАВ ПРИ ГР. ОРЯХОВО – 644 см., СЪС СЛЕДНИТЕ СТЕПЕНИ НА ОПАСНОСТ:
1 СТЕПЕН от 800 до 900 см.
2 СТЕПЕН ОТ 901 см. до 1020 см.
3 СТЕПЕН над 1020 см.

Жулиета Нелова

Няма коментари:

Публикуване на коментар