Бисквитки

вторник, 9 април 2013 г.

ВЪВ ВРАЦА ПРЕДСТАВИХА НОВА КНИГА ЗА ВАСИЛ ЛЕВСКИ



Най-новата книга на проф. Иван Стоянов от Великотърновския университет „Нови щрихи върху идейните възгледи и дейността на Васил Левски” беше представена във Враца. Книгата излезе във връзка със 175 години от рождението на Апостола е много по-различна от всичко, което е писано за Левски до този момент. Представена е в над 50 града в България, а освен това и във Виена, Братислава, Париж и Москва.
Залата на художествената галерия в Регионалния исторически музей се оказа тясна за множеството почитатели на Апостола. Встъпителни думи произнесе Красимир Богданов, а увлекателния разказ на проф. Стоянов развълнува всички присъстващи.
Книгата не представя цялостно биографично изследване, а прави опит за осветляване на отделни спорни или нерешени все още проблеми за възгледите и дейността на Апостола.
Научните приноси на автора са безспорни: новото значение, което се отделя на пребиваванията на Левски в Букурещ за неговото израстване като идеолог на българската национална революция. „Университетът в Букурещ”, както сполучливо определя проф. Стоянов времето, през което Апостола се потапя в хъшовската среда на румънската столица, заема действително много важно място в идейната еволюция на Дякона и това в книгата е разкрито със сериозни и трудно оспорими аргументи. Ценни и важни за личностното развитие на Левски наблюдения са направени и по линия на открояване на заемките в идейното наследство на Апостола от съвременната нему европейска политическа мисъл. Разсъжденията и оценките на автора за революционния терор, който постепенно се налага в практиката на Вътрешната организация през 1871-1872 г. са изведени като предпоставка за нейния крах.
Без да изневерява на академичния подход, със силата на фактите и на автентичните документални извори, на основата на критичното осмисляне на вече постигнатото от българската историопис, проф. Стоянов проследява как се раждат митовете за Левски, оборва някои от наложилите се във времето клишета в оценките, убедително се противопоставя на фалшификациите и на преекспонирането на неверни или недоказуеми твърдения. Чрез страниците на своята книга проф. Стоянов прави читателите съпричастни на въпросите, които го вълнуват не само като университетски преподавател и изледовател на политическото ни Възраждане, но и като българин със своите тревоги и разочарования по отношение на направеното и ненаправеното досега за Васил Левски.
В края на своето пребиваване във Враца прф. Стоянов подари на библиотеката на Регионалния исторически музей няколко изключително ценни издания, а на присъстващите раздаде много автографи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар