Бисквитки

вторник, 9 април 2013 г.

Пребито 6 годишно момче от ромски произход е прието в МБАЛ във Враца

Момчето /Ц.П.В., през август ще стане на шест години/, е стабилизирано. Вчера му е направена операция, в която квалифицираният екип от лекари е почистил петите от мъртва тъкан и е отстранил пръсти от долните крайници. Тази интервенция се е наложила в следствие гангрена от измръзване. Малчуганът е приет в петък в Детска хирургия на МБАЛ „Христо Ботев” – Враца с тежък флегмон на двете ходила /инфекция/ и хипотермия, в много тежко общо състояние.
По думите на д-р Емилиян Кюркчийски, началник на отделението, ходилата са запазени, петите ще се възстановят и детето ще може да ходи.
Очевидно е, че хлапето е неглижирано тенденциозно, недохранвано и малтретирано. „То е отворено към контакти, любвеобилно е, не иска да остава само. Смятам, че ако попадне при добри условия, ще стане добро дете – коментира д-р Кюркчийски – След като овладеем здравословните му проблеми, тъй като параклиничните му показатели все още не са в норма, ще бъде настанено в социален дом, където да се грижат за него. Но това ще стане най-рано след седмица”.
Междувременно към случая на момчето стана съпричастен целият персонал. Малчуганът е любимец на всички, радва се на тяхното внимание, лакомства и подаръци. Зародилата се обич е взаимна, макар че скоро ще се разделят. Голямото желание на лекарите и ръководството на болницата е, вместо да бъде настанено в институция, хлапето да бъде обгрижвано от приемно семейство. За разлика от хората в бели престилки, майката и бащата въобще не са се поинтересували от състоянието му след операцията.
По думите на д-р Цветанка Генкова и социалният работник Камелия Петкова, отношението към това дете е било меко казано престъпно. Човек не се отнася така дори към куче. По тялото му има следи от стари, както и от нови рани и синини, говорещи за насилие. Това обяснява и категоричното нежелание на Ц. да види близките си. Самото дете е споделило с новите си приятели, че у дома го биели с пръчка, връзвали го, наказвали го с часове на терасата в студа….

Няма коментари:

Публикуване на коментар