Бисквитки

петък, 12 април 2013 г.

КОД ЗА ДОСТЪП ДО ЕЛЕКТРОННО ЗДРАВНО ДОСИЕ ЩЕ ИЗДАВА НЗОК

От 15 април РЗОК-Враца стартира процедура по издаването на уникален код за достъп до персонализираната информационна система /ПИС/ на НЗОК. Всеки български гражданин над 18 години, задължително здравноосигурено лице по смисъла на ЗЗО, в т.ч. и такива с прекъснати здравноосигурителни права, има възможност безплатно срещу предоставяне на лична карта да подаде заявление в здравната каса и да получи своя код за достъп до електронното си здравно досие. 
Децата до 18 години няма да имат уникален код за достъп. Информацията за тях може да бъде получена чрез получения код на единия от родителите - този, който го е записал при личния лекар.
До момента единствено хората, които притежават електронен подпис, можеха да се запознават със своите електронни досиета.
Уникалният код за достъп представлява комбинация от десет цифри и букви, които се въвеждат на страницата на НЗОК. Така лицето получава достъп до съдържащата се информация за отчетена дейност в персонализираната информационна система на НЗОК, като например кой е личният му лекар, дали е постъпвал в болница и какви дейности са извършени при неговото лечение. В базата данни на НЗОК се съдържа информация за извършени и отчетени дейности от лични лекари, специалисти, болници, лаборатории и аптеки от 2009 г. до момента, както и извършени дентални дейности от 2012 г. насам.
Сред най-важните възможности, които се предвиждат да влязат в сила, е онлайн изборът на джипи с попълването на един-единствен формуляр. Друга услуга ще е уведомяването за обема дейности, които се полагат на здравноосигурените лица от пакета здравни усулги, заплащан от бюджета на НЗОК.
По време на лечението изпълнителите на медицинска помощ ще обновяват информацията в електронното досие ежедневно. В пациентското досие обаче няма да има данни за медицинските услуги, които човек е платил кеш или чрез доброволен здравен фонд. В него ще фигурират само дейностите, които е финансирала здравната каса. При основателни съмнения за отчетени фиктивни прегледи, изследвания или лекарства, пациентът ще има възможност да подаде писмен сигнал до РЗОК за извършване на проверка. При установени нарушения се следва предвидената в закона процедура.
С въвеждането на уникалния код за достъп ще се засили контролът на изразходваните публични средства и ще се улесни достъпа на пациентите до здравна информация.

ПРЕСЦЕНТЪР


Няма коментари:

Публикуване на коментар