Бисквитки

четвъртък, 6 октомври 2011 г.

Качественото образование е приоритет на ГЕРБ във Враца



Над 100 учителя присъстваха на представянето на програмата на ГЕРБ „ЗА качествено образование“ в община Враца на Международния ден на учителя. „Едва ли има друга политическа сила, в чиято листа да има толкова представители на преподавателската професия както в нашата“, каза кандидатът на ПП ГЕРБ за кмет на Враца инж. Петя Аврамова. „Това е факт, защото образованието е приоритет за политиката на ГЕРБ не само в община Враца, но и на национално ниво“, подчерта тя.

С увеличаване на капацитета и специалностите в двете професионални гимназии във Враца – новооткритата „Димитраки Хаджитошин” и Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство – се ангажира Петя Аврамова. Преди дни на среща с нея представители на туристически компании поставиха въпроса за обучение на повече кадри за бранша. „Образованието трябва да бъде ориентирано към професионалната реализация“, смята тя.

Осигуряването на финансова стабилност и устойчивост на детските и учебни заведения във Враца е най-важният приоритет в образователната програма на ГЕРБ според кандидата на партията за кмет на общината. «Има много начини за нейното постигане - въвеждане на делегирани бюджети и в детските градини, разширяване на обхвата на пет и шест годишните деца в подготвителни за училище групи, увеличаване на възможностите за реализиране на собствени приходи от общинска собственост в училищата и детските градини», добави Петя Аврамова. Разширяване на целодневната организация за учениците до 7-ми клас, която към момента покрива 66% от учениците и запазване на таксата от 2 лв. за ученическо столово хранене предвижда още програмата на ГЕРБ. В нея се акцентира и върху изграждане на нови филиали на детски градини в ЦДГ ”Европейчета” във Враца и ОДЗ ”Българче” в с.Нефела. Предвидено е и саниране на сградите на Детска ясла № 2, ОУ ”Христо Ботев” – с. Паволче, Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство, Център за работа с деца и Средношколско общежитие – Враца. На дневен ред са и вътрешни ремонти и оборудване за детските градини на територията на общината, както и осигуряване на достъпност за деца с увреждания до всички учебни заведения.

По традиция представянето на програмата на ГЕРБ за следващия мандат беше придружено с отчет на свършеното от общината в сферата на образованието през последните четири години. Над 11 млн. лв. е осигурила община Враца в последните 4 години за модернизиране на материалната база на училищата и детските градини в общината, отчете Малина Николова, председател на ОбС Враца и директор на НУ „Иван Вазов“. Инвестираните средства са от собствено финансиране на общината, 6 проекта по програми на Министерство на образованието, младежта и науката за над 3 млн. лв. и близо 6 млн. лв. привлечени от общината по проект за обновяване на образователната инфраструктура от ОП „Регионално развитие“. С тези средства са изградени 3 нови детски градини в селата Чирен, Баница и Вировско, ремонтирани са кухни и столове в няколко училища в общината, основно ремонтирани и оборудвани са почти всички училища на територията на община Враца и са изградени 5 нови спортни площадки, както и асансьор за деца с увреждания в СОУ ”Отец Паисий“. Община Враца е осигурила и компютри за всички детски заведения. В изпълнение на Стратегия за развитие на образованието в Община Враца 2007-2011г. е оптимизирана мрежата от детски заведения като са съхранени броя на сградите и групите, изпълнена е и програма за оптимизация на училищната мрежа, по която са създадени средищни училища на територията на цялата община. «С въвеждането на делегирани бюджети в училищата от общината, им бяха дадени права да реализират собствени приходи от общинска собственост“, каза още Малина Николова. „Успяхме да постигнем финансова стабилност и устойчивост в училищното образование, което доведе до отпадане на необходимостта от дофинансиране на маломерни паралелки“, добави кандидатът за общински съветник от ГЕРБ. В мандат 2007 – 2011 Община Враца е осигурила училищен транспорт на 480 ученици с училищни автобуси или с безплатни карти за пътуване. Столовото хранене в общината за учениците в целодневна организация е възстановено, а от настоящата година от данъци и такси са освободени, освен общинските и държавните училища.

„Всичко това е постигнато благодарение на упорития труд и общите усилия на местната власт, областна администрация, регионалния инспекторат и всички вас“, каза кандидатът за общински съветник от ГЕРБ Татяна Василева. „Постигаме резултати, само когато сме заедно“, завърши тя. Благодарение на тези усилия преди дни Педагогическия колеж във Враца получи статута на филиал на Великотърновския университет и така града ни вече има нов университет, припомниха от ГЕРБ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар