Бисквитки

четвъртък, 29 септември 2011 г.

ГЕРБ предвижда изграждане на нови туристически атракции във Враца

Възстановяване на открития басейн „Лидовенеция“ и комплекс на язовир „Дъбника“ са част от тях
Успешното реализиране на проекта за изграждане на развлекателен комплекс на пещера Леденика и надграждането му с допълнителна инфраструктура и нови атракции са едни от целите на ГЕРБ за следващия мандат във Враца, стана ясно на представянето на програмата в сферата на туризма на кандидатът на ГЕРБ за кмет на Враца инж. Петя Аврамова. На срещата в природозащитен център Натура присъстваха над 40 представители на туристически бранш, собственици на хотели и представители на неправителствени организации.
„Както вече казах, ще представям програмата си за управление пред професионалните общности в различните сфери на живота в общината ни“, каза инж. Петя Аврамова. „Не случайно започвам с развитието на културния и екологичен туризъм във Враца. Смятам, че това е една от основните ни насоки за развитие“, добави тя. Програмата на Петя Аврамова предвижда още изграждане на улично осветление от сградата на природозащитен център Натура до „Вратцата”, водоснабдяване на туристически обекти и хотели в ПП „Врачански Балкан”, изграждане на пешеходна и велоалея по течението на река Лева от магазин „Кауфланд” до прохода „Вратцата” и разширяване на дейността на създаденото от ГЕРБ общинско предприятие „Спорт и туризъм“. „Ще търсим различни възможности за финансиране – европейски и национални програми, както и публично-частни партньорства със концесионни договори за изграждане на нови атракции, които да привличат туристи във Враца“, обясни кандидатът на ГЕРБ. Има идеи за разработване на развлекателен комплекс в свободните сутеренни помещения на „Хижата” и за възстановяване и управление на открития басейн «Лидовенеция». За реализирането на идейния проект за изграждане на комплекс на територията на язовир „Дъбника” вече са направени първите стъпки като е поискано от Министерството на земеделието и храните да прехвърли на община Враца безвъзмездно сосбствеността върху имота.
«Аз съм прагматичен човек. В програмата си давам конкретни решения за проблемите, а не общи приказки», заяви кандидатът на ГЕРБ пред туристическите компании. «Имам увереността да се ангажирам пред вас с изпълнение на тези проекти, защото зад мен стои способен екип, който може да ги изпълни. Доказали сме го с работа си досега», каза Петя Аврамова.
Отчет за свършеното от управлението на ГЕРБ в общината в сферата на туризма, пък направи председателят на Общински съвет Враца и кандидат за общински съветник Малина Николова. „Преди две седмици отчетохме публично свършеното от ГЕРБ в община Враца, но сега искаме отново пред вас да представим това, което постигнахме и да чуем оценката ви“, започна тя. „Залата в която се намираме – природозащитен център Натура – е едно от най-красноречивите доказателства за работата ни“, добави Малина Николова. Реновирането на джамията, изпълнено съвместно с ПП „Врачански балкан е по проект на Програма Фар на стойност 185 000 лв. Още 6 големи проекта в сферата на туризма записва в актива на управлението си ГЕРБ. Най-мащабният от тях е изграждане на туристически атракции в пещера Леденика и района около нея – Туризъм без сезони. Проектът с осигурено финасиране на стойност 5 282 000 лв. предвижда чрез модерни технологии в пещерата да се изградят различни тематични кътове, съвременна прожекционна зала, където посетителите ще получават информация за пещерата Леденика, модули "Приказната алея" и спортно-развлекателен "Мама, татко и ние", както и атракционно туристическо влакче, което ще осъществява връзката между Природозащитния център "Натура 2000" във Враца и пещерата.
„Важен елемент от визията ни за развитие на туризма в общината е спортният туризъм. Имаме дадености за това – спортна инфраструктура, с която малко градове могат да се похвалят, традиции в много спортове“, каза Момчил Калистратов, председател на комисията за „Работа с деца, младежта, спорт и туризъм“ в ОбС Враца и кандидат за общински съветник от ГЕРБ.
В последвалата представянето дискусия представителите на туристическия бранш се съгласиха с важността на изграждането на водоснабдяване за обектите във Врачански Балкан. „Лично съм разговаряла с министър Нона Караджова за възможностите за финансиране на двата проекта за водоснабдяване, които общината е разработила. Целта е постижима“, отговори Петя Аврамова. Директорът на ПП „Врачански Балкан“ Николай Ненчев изрази мнение, че в следващия мандат в община Враца трябва да се търсят възможности за създаване на още туристически атракции, освен хижа Леденика. Поставен беше и въпросът за привличане на обучени кадри в сферата на туризма, тяхната липса в момента е един от основните проблеми на бранша в общината.

Няма коментари:

Публикуване на коментар