Бисквитки

петък, 30 септември 2011 г.

ГЕРБ води във Враца най-новите технологии в изкуството


Създаване на музей от хартия по иновативната Zn Art технология и международен фестивал за популяризирането на продукта през май 2012 г. предвижда програмата на кандидатът на ГЕРБ за кмет на Враца Петя Аврамова. Тя представи приоритетите в сферата на културата и изкуството в Регионалния исторически музей. На представянето присъстваха още художникът Красимир Тодоров, областният управител Пепа Владимирова, депутати и кандидати за общински съветници от ГЕРБ.
„Враца има богато културно историческо наследство и неговото популяризиране може да ни превърне в център на културата и изкуството на Северозапада“, започна представянето си Петя Аврамова. „Задължително условие за това обаче е да започнем от модернизирането на културната инфраструктура – да обезпечим археологическите обекти в необходимата поддържаща инфраструктура, да модернизираме оборудването в Регионален исторически музей, да реализираме идейния проект за зала на Тракийските съкровища в него“, добави кандидатът на ГЕРБ за кмет на Враца. От името на кандидатите за общински съветници на ГЕРБ тя се ангажира и с възстановяване на къщите-музеи в комплекс „Софроний Врачански“. Според Петя Аврамова печеливша за Враца стратегия ще бъде обединяването на културата и изкуството с туризма, образованието и науката, като за целта ще бъдат създадени „Открити ателиета”, „Уйкенд в музея” и „Тематични работилници” за включване на децата, младежите и гостите на Враца в практически дейности в Регионален исторически музей – Враца.
Гвоздеят в програмата за изкуство и култура на ГЕРБ – създаване на музейна колекция на основата на Zn Art технологията и разработването й във Враца - представи художникът Красимир Тодоров. Той благодари за политическата подкрепата, които неговите идеи срещат в община Враца. „Всеки артист би се чувствал горд от оценката, която получавам. Идеята МУЗЕОН е идея на Враца“, заяви той. МУЗЕОН е името на фондацията, която ще бъде създадена, за да организира международен фестивал във Враца. Фестивалът ще популяризира изработването на музейни експонати и ценности от хартия с технологията Zn Art. Към първото издание на фестивалът Музеон, предвидено за май 2012 г. вече има заявен сериозен интерес от представители на най-големите руски академии за изкуства и наука, заяви кандидaтът на ГЕРБ за общински съветник Кирил Беков.
Zn Art технологията е еволюционното развитие на 3D технологиите. В двуизмерната координатна система има две оси – X и Y. В триизмерната към тях се добавя трета – Z, оттук идва и названието на технологията. Чрез нея се изследват и възпроизвеждат обемни форми, като по този начин могат да се направят копия на всякакви съкровища и музейни експонати от хартия. За целта се използват листове с определено сечение, които се подреждат един върху друг по предварително зададен начин в пространството. За да е стабилна формата, за тях са предвидени и фиксатори. Според инициаторите на фондация МУЗЕОН Zn Art технологията ще има и сериозно приложение в образованието. От ГЕРБ очакват тя да привлече интерес от големи технологични компании.

Няма коментари:

Публикуване на коментар