Бисквитки

събота, 9 юли 2011 г.

Детският танцов състав „Мездренче” се завърна от турне в Гърция


В края на юни и началото на юли Детският танцов състав „Мездренче” при НЧ „Просвета – 1925” бе на тридневно турне в Гърция. Подрастващите самодейци върнаха визитата на фолклорната формация Sillogos Methoni, която наскоро гостува в нашия град по случай Деня на Мездра – 6 май (Гергьовден). Възпитаниците на хореографа Мирослав Аспарухов и на художествения ръководител на състава Йоанна Аспарухова взеха участие в празничен концерт в с. Метони, ном Пиерия, разположено на 40-на км южно от гр. Тесалоники (Солун) и на 20-на км северно от популярния морски курорт Паралия Катерини.
Културното събитие, което се състоя в двора на местното начално училище, беше посветено на събора на крайморското селище – 29 юни (Петровден), когато е и храмовият празник на тамошната църква „Св. ап. Павел”. Нашите момчета и момичета изнесоха половинчасова програма, обособена в два блока. Те изпълниха „Северняшки танц”, „Дайчово хоро”, „Копаница” и „Джиновски танц”, които бяха съпроводени с бурни аплодисменти от страна на многобройната публика. В знак на уважение и приятелство ръководителят на Sillogos Methoni Елен Теодору и председателят на Читалищното Настоятелство на НЧ „Просвета – 1925” Валентин Вълчев си размениха възпоменателни плакети и подаръци.
Освен домакините и ДТС „Мездренче”, в концерта се включиха фолклорен състав от съседното село Макриялос (в което бяха настанени българските танцьори) и трупа за автентичен фолклор от с. Микрокамбос, дем Килкис (Кукуш). Първият представи традиционни понтийски танци, характерни за севернотурския вилает Самсун (откъдето са преселници предците им), а вторият състав – танци, чийто етнографски произход е от малоазийския гр. Измир (Смирна), откъдето са бежанци прародителите им.
По време на воаяжа си в Егейска Македония мездренските танцьори имаха възможност да плажуват на брега на Бяло море и разгледаха втория по големина гръцки град – Тесалоники, а на връщане отседнаха за една нощ в балнеоложкия център Сандански.
Това е седмата задгранична изява на самодейците от НЧ „Просвета – 1925” (и първа за ДТС „Мездренче”) в нашата южна съседка, след тези през 1985, 1991, 2001, 2005, 2006 и 2009 г. През месец август Представителният танцов ансамбъл „Мездра” е поканен да участва в международен фестивал в сръбския град Пирот.

Мирослав Гетов – в. „Мездра XXI век”

Няма коментари:

Публикуване на коментар