Бисквитки

вторник, 5 юли 2011 г.

Успешен сезон за врачанския театър

Драматично-кукления театър във Враца затвърди позициите си в културния живот не само във Враца и Северозапада, но и в България. Театърът беше домакин на 22-ото издание на Националния фестивал на малките театрални форми, което се съчета с първото издание на фестивала на НЕТА. В рамките на конкурсните дни между 16 и 22 май на сцените във Враца се изиграха 18 постановка, 9 от които чуждестранни (които представиха нивото на театъра и сценичните изкуства на Балканите – Сърбия, Македония, Черна гора, Румъния, Косово, Турция, Босна и Херцеговина). ДКТ – Враца се отчете не само като гостоприемен домакин, но и като силен участник: продукциите от Враца обраха наградите от фестивала за главни женска и мъжка роля, съответно Румяна Мерджанска за участието й в „Изгубени в звездите” от Семьон Злотников и Анастас Попдимитров – „Столовете” от Йожен Йонеско, както и специалната награда на международното жури за копродукцията между ДКТ – Враца и Мал драмски театър – Битола, Македония – „Столовете” от Йожен Йонеско.

По-важна обаче беше оценката на трупите, участвали във фестивала на НЕТА във Враца, откъдето дойдоха благодарствени писма и признанията, че проявата в града под Околчица е била културното събитие на Балканите през 2011 г.
През отиващия си 72-и творчески сезон врачанската трупа създаде и показа пред публиката си 6 нови заглавия: „Шекспир – Събрани съчинения” от Джес Адам Даниъл, „Изгубени в звездите” от Семьон Злотников, „Малката Баба Яга” от Отфрид Пройслер, „Столовете” от Йожен Йонеско, „Съвсем проста история” от Марина Ладо и „Брачната илюзия” от Ерик Асус.
Постановките на врачанската трупа бяха посрещнати с бурни овации в Криводол и Борован, Лом и Вършец, Козлодуй и Бяла Слатина, Видин и Хайредин, както и в румънския град Питещи, откъдето дойде признанието за спектакъла „Тестът” от Лукас Берфус, който получи първа награда за режисурата на Николай Поляков.

Няма коментари:

Публикуване на коментар