Бисквитки

вторник, 5 юли 2011 г.

Над 400 военнослужещи във Враца ще останат без работа

Традициите на Врачанския гарнизон са отдавнашни и сериозни. Враца не трябва да даде поделение 52380. Това е пореден удар върху въоръжените сили на Република България. Решението за закриването му е с много тежки социално – икономически и демографски последствия за Враца и цяла Северозападна България.
През месец ноември 2010 г. беше създаден Инициативен комитет, който да представлява и защитава поделението от името на гражданите на гр. Враца и региона. Инициативния комитет се зае с изготвянето на петиция и събирането на подписи в защита на поделението.
Съпругите на военнослужещи във Враца отправиха призив към сгъгражданите си, да се изправят чрез подписите си срещу закриването на единственото поделение на територията на цяла Северозападна България. Протестът на съпругите подкрепи и Радослав Гетов – областен координатор на Гражданско движение за национално единство и спасение и бивш офицер от Българската армия.
Написаха се Петиции от Инициативния комитет и се изпратиха до:
• Президента на Република България – г-н Георги Първанов
• Председателя на Народното Събрание – г-жа Цецка Цачева
• Министър – Председателят – г-н Бойко Борисов
• Министърът на отбраната и въоръжените сили – г-н Аню Ангелов
• Министърът на труда и социалната политика – г-н Тотю Младенов
• Областния управител на обл.. Враца – г-жа Пепа Владимирова
• ПП СДС – Враца
• ПП БСП – Враца
• ПП ГЕРБ – Враца
• ПП ВМРО – Враца
• ПП Атака – Враца
Обърнахме се към много партии и организации за подкрепа и защита на поделение 52380.
Инициативния комитет получи пълна подкрепа от политическа партия ВМРО – БНД – гр. Враца, чиито представители се отзоваха на апела ни и организираха пункт за събиране на подписи и участваха в протестните действия. Областният председател на ВМРО Красимир Богданов, нееднократно, чрез местните и националните медии изрази категоричното си мнение против закриването на поделението, и публикува редица изследвания за развитието на военното дело във Враца и историята на 35-ти пехотен полк. Също така и г-н Ангел Джамбазки – зам. председател на ВМРО на среща в гр. Враца сподели мнението си в защита на поделението.
Внесена беше подписка, съдържаща 433 листа с около 10 000 подписа, която се съхранява в Информационно – административния център на Народното събрание с вх. № ПГ-0194-П-112 и е предоставена за сведение на народните представители от комисията по Външна политика и отбрана в 41-то Народно събрание /от 10.12.2010 год./
Инициативния комитет е уведомен писмено от Началника на Кабинета на Председателя на Народното събрание г-жа Евгения Илиева, че е предоставила петицията за сведение на народните представители от Комисията по външна политика и отбрана в 41-то Народно събрание, но няма отговор за взетото решение за съдбата на поделението.
Дирекция „Приемна” на Президента на България изпраща писмо до Министерството на отбраната и въоръжените сили с изх. № 94-00-1836 от 06.12.2010 г. и моли за становището по направеното в петицията искане и да бъдат уведомени подателите в лицето на Председателя на Инициативния комитет г-н Петко Петков, както и Администрацията на Президента, но няма отговор от Министерство на отбраната.
През м. декември 2010 г. президентът г-н Георги Първанов посети град Враца, и на среща с гражданството изказа подкрепата си в защита на поделението и изрази своето мнение, че не е далновидно да се закрива гарнизона в гр. Враца.
С пълно болшинство Общинският съвет във гр. Враца от 08.12.2010 г… прие, внесената от групата на ВМРО и „Не така” и БСП декларация, свързана със закриването на под. 52380. В нея се казва, че местния парламент посрещна с неодобрение и тревога съобщението за закриването на гарнизона и това се оценява като грешка. Лично ни подкрепиха и общинските съветници Кирил Илиев и Емил Пеняшки. Съюзът на Българските командоси чрез своята Декларация от 25.11.2010 г. припомни, че армията като институция има не само отбранителна, но още и възпитателна, анти кризисна и социална функция и че безрезервно и безусловно подкрепя протеста и ще продължи да помага с всички законови средства.
Изпратена бе Декларация и от политическа партия Нова сила, която категорично се обяви против намеренията на Правителството за закриването на поделението/06.12.2010г./.
В протестите се включи и Национално движение „Достойни за България”.
В същото време партия ГЕРБ не отговори на Петицията. Мажоритарно избраният Народен представител от Враца г-н Николай Коцев не пожела да се срещне с Инициативния комитет. Явно не желае да застане в защита на поделението.
Народният представител Г-н Асен Агов от „Синята коалиция” на среща пред журналисти обяви, че той лично е гласувал за приемането на прочутата в последно време Бяла книга, с което се приемат реформите в Българската армия и съкращаването на 450 военнослужещи от врачанският гарнизон и побърза да успокои всички военни съпруги, че мъжете им няма а останат без работа, ще бъдат добре облечени и с високи европейски заплати.
Народният представител от партия БСП Г-н Георги Божинов присъства на мирния протест на 28.11.2010 г. и подкрепи своите съграждани, като се изказа в защита на поделението.
Проведе се среща разговор с Министъра на отбраната г-н Аню Ангелов в самото поделение на която среща присъстваха г-жа Пепа Владимирова , г-н Валентин Литов, врачанският депутат д-р Янко Здравков, кметът на гр. Враца – д-р Костадин Шахов, общински съветници, бивши офицери и граждани на гр. Враца и региона.
На срещата г-н Кирил Илиев реагира бурно по време на разговора с Министъра на отбраната в защита на поделението. В защита се включи и г-жа Цветелина Дамяновска от БСП, която зададе въпрос: „Дали закриването на поделението ще реши финансовите проблеми в армията?” Не получи отговор . Според нея това решение е въпрос на лоби!
През месец юни 2011 г. Инициативният комитет се срещна с Ръководството на Съюза за стопанска инициатива, който се обяви категорично срещу закриването на врачанския гарнизон, защото се застрашава Националната сигурност и АЕЦ – Козлодуй.
Въпреки всички тези наши действия взелите решението за погубване на поделение 52380 останаха непреклонни. Многократно декларираното мнение на Министъра на отбраната, че съкращения на кадровия състав няма да има, а само пренасочване към други гарнизони, се оказа поредната подигравка с честта и достойнството на българския войник. Единици се оказаха тези, които получиха нови назначения. Останалите над 400 военни, от 2012 г. остават без работа.
За това се обръщаме отново към врачанската общественост за подкрепа: Скъпи съграждани, не позволявайте заради нечии лични или икономически интереси да се унищожи поделение 52380! Не позволявайте стотици български семейства да останат на улицата! Утре и вие може да се окажете на тяхно място. Не позволявайте бавното ликвидиране на Враца и Северозападна България!
Инициативен комитет за защита на поделение 52380 гр. Враца

Няма коментари:

Публикуване на коментар