Бисквитки

вторник, 8 март 2011 г.

СДС: Цените може и да тръгнат надолу, ако държавата принуди монополите да спазват правилата

 Любимото занимание на правителството през последните седмици е да създава нови агенции и звена с неясни цели и с още по-неясни функции - нови чиновници, нови разходи, нова тежест за данъкоплатците. Това са аналитичният център за корупцията БОРКОР, който заздрави коалицията между сегашното и бившето правителство с назначението на Петко Сертов; измисленото от министър Мирослав Найденов звено за борба със спекулата, което правителството одобри.
СДС оценява тези действия като хаотични и популистки. Затова настояваме:
-        Министър Мирослав Найденов да спре да се занимава с темата за цените на стоките, защото всеки продукт, с който той се захване, рязко поскъпва. Да спре да провокира инфлацията, защото той вече е известен като Министъра на поскъпването.
-        След като предприемачите в България сериозно ограничиха разходите си от началото на кризата, сега е време да го направят и монополите. Не е логично монополите, които предизвикват половината инфлация, да вдигат още повече цените заради инфлацията. В този порочен кръг няма пазарна логика.
-        Министър Трайчо Трайков спешно да представи пред парламента план за намаляване на разходите на държавните и общински монополи - НЕК, Булгаргаз, ТЕЦ-ове и ВиК дружества.
-        ДКЕВР да поиска съкращаване на разходите на Електроразпределителните дружества и ТЕЦ-овете и да не позволява разходите да остават високи за сметка на все по-високите цени
-        Комисията за защита на конкуренцията да образува проверки за картелни споразумения при всяко рязко покачване на цената на стоки с широко потребление.
  Позицията на СДС е, че много от цените може да тръгнат надолу, ако държавата предприеме адекватни действия срещу монополите и разследва и наказва всяко картелно споразумение. Така работи свободният пазар - когато намалява търсенето, намаляват и цените, а бизнесът съкращава разходите си. Настояваме държавата да гарантира, че тази правила ще важат и за монополите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар