Бисквитки

понеделник, 7 март 2011 г.

Евродепутатите Уручев и Иванова защитиха финансиране извеждането от експлоатация на преждевременно спрените ядрени блокове

Владимир Уручев
Илиана Иванова



На Националния празник на България 3 март, в рамките на Комисията по бюджетен контрол на ЕП, беше гласуван доклад за ефикасността и ефективността на финансирането от ЕС в областта на извеждането от експлоатация на атомните електроцентрали в новите страни -членки.
 Българските евродепутати от групата на ЕНП/ГЕРБ Владимир Уручев и Илиана Иванова предложиха 16 поправки, отразяващи българския национален интерес. Докладчикът Мариян-Жан Маринеску подкрепи българските си колеги, като след съвместни усилия изготвиха заедно и няколко подобрени текстове в рамките на компромисни поправки, които бяха приети с голямо мнозинство.
В рамките на дискусиите в комисията по бюджетен контрол, в отговор на конкретен въпрос на г-жа Иванова, представителите на ЕК потвърдиха, че средствата за извеждане от експлоатация на реактори в АЕЦ Козлодуй могат да се използват за други компенсиращи мерки, с цел запазване баланса на целия енергиен сектор в България.
В понеделник, Комисията по индустрия, изследвания и енергетика отрази  в своето становище всички предложени промени от Владимир Уручев, в качеството му на докладчик в сянка, сред които виждането, че преждевременното затваряне на блокове  не е позволило да се натрупат в националните фондове необходимите средства за тяхното извеждане от експлоатация, което е направило необходима и неизбежна финансовата солидарност на ЕС за безопасното извеждане от експлоатация на ядрени мощности, както и че спирането им е причинило значителни финансови и икономически загуби за страната ни, които все още не могат да бъдат напълно покрити.
Благодарение на Владимир Уручев отпадна и погрешното твърдение, че ядрените реактори са били затворени, защото не са отговаряли на стандартите за сигурност и безопасност.
Двамата евродепутати от ЕНП/ГЕРБ коментираха още, че в условията на отсъстващ опит в ЕС по извеждане на ядрени централи от експлоатация, разглежданите три държави - България, Словакия и Литва, създават технологичните решения и опит, от който биха могли да се възползват и останалите страни с ядрена енергетика. Според тях е изключително важно да се постигне реална ефективност с помощта на европейското финансиране за безопасно извеждане от експлоатация на ядрени мощности, включително до отвеждане на започнатите дейности в трите страни до завършващи крайни етапи. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар