Бисквитки

четвъртък, 10 март 2011 г.

Природо-математическата гимназия във Враца празнува своята 40 годишнина

Паметна плоча на математика акад. Иван Ценов бе открита пред сградата на община Враца. Инициативата за поставянето й е на Природо-математическата гимназия, която носи неговото име. Поводът е 40-та годишнина от създаването на учебното заведение. Мястото е избрано, тъй като там се е намирала родната къща на бележития врачанин. Гости на церемонията бяха зам. министърът на спорта Иван Ценов, внук на академика, негови близки и роднини, зам. областният управител Цветелина Теофилова, кметът на община Враца д-р Костадин Шахов, зам.кметът д-р Михаил Шарков. От името на семейството внукът Иван Ценов изказа благодарност за поканата и подетата от гимназията инициатива. „Без минало няма бъдеще. Вие уважавате Вашето минало, което е ясен знак за успехите които Ви чакат”, каза в обръщението си към учениците г-н Ценов. Честванията по повод юбилея на ПМГ продължиха с празничен концерт в Двореца на културата. Част от инициативите, посветени на 40 годишнината на математическата гимназия са официално откриване на обновената спортна зала на училището и международна среща по волейбол между отборите на ПМГ и Национлния колеж „Николае Титулеску” от гр. Крайова, Румъния. Кметът на Враца д-р Костадин Шахов лично поздрави учениците, учителите и гостите на тържеството в голямата зала на театъра.
Той получи почетен плакет които му е присъден по повод 40-та годишнина на учебното заведение в знак на благодарност за утвърждаване името и престижа на наградата.Д-р Шахов получи и грамота за доказан принос за издигане авторитета на ПМГ”Акад.Иван Ценов”.

"Ентусиазъм в учението и в работата, търпение и упоритост, интерес към науката - това са моралните качества, които трябва да възпитава у себе си младежът. Тези качества се създават трудно и бавно. Голяма отговорност пада върху родителите и учителите. Още по-голяма е личната отговорност на младежите, започнали да живеят съзнателен живот. Реализирали тези качества, те ще съумеят да превърнат минутата в шестдесет достойни секунди."
                                                                                                          Акад. Иван Ценов
ПАТРОНЪТ
Академик Иван Ценов.
Неговото име гимназията носи от учебната 1973-74 година, една година след обособяването си като самостоятелно учебно заведение.
Какво знаем за своя патрон.
Знаем, че е един от най-видните учени, родени в нашия град.
Знаем, че е син на видния врачански поборник и един от строителите на съвременна България Цено Ангелов - член на Врачанския революционен комитет, а след Освобождението кмет на града, допринесъл за развитието и благоустройството му.
Знаем, че Иван Ценов е роден на 2.(15)01.1883 година.
Знаем, че до 6. прогимназиален клас учи във Врачанското класно училище, което завършва през учебната1899/1900 г. През следващата учебна година, за да подпомогне семейството си, което издържа двамата му по-големи братя - студенти в чужбина, едва 16-годишен работи като учител в село Нефела. Продължава образованието в Софийската мъжка гимназия, която завършва с отличен успех. Отново работи като учител в родния си град, а през 1904 година е вече студент по математика в Софийския университет.
Знаем, че Иван Ценов се отличава със скромност, но и с честна и непоколебима гражданска позиция. Участва в студентската демонстрация, която освирква Фердинанд при откриването на Народния театър през януари 1907 г., и затова е изключен от университета. Заминава  за Белград, а по-късно за Загреб, за да продължи и завърши образованието си.
Знаем, че Иван Ценов има стремителна научна кариера. От 1908 г. младият математик е преподавател в училището, което сам е завършил - Първа мъжка гимназия, най-авторитетното средно училище по онова време в България. Едва на 25 години той проявява и научните си интереси. Като асистент започва преподавателска работа в Софийския университет, а през 1914 г. вече е доцент. Тези шест години са изключително плодотворни за младия преподавател. Две години той специализира във Франция при известния френски учен Пол Апел, който подклажда интереса му към проблемите на теоретичната механика, а и се превръща за българина в образец на преподавателско майсторство.
Годините на войните между 1914 и 1919 са изключително напрегнати за Иван Ценов. Той не се откъсва от преподавателската си работа, но същевременно е мобилизиран и работи като секретар в Бюрото за военнопленници в Министерството на войната.
През 1919 г. Иван Ценов е вече извънреден професор, а от 1922 година - едва 30-годишен - редовен професор. През 1925 г. е член-кореспондент на БАН, а през 1928 г., на 45 години, е избран за академик.
Две десетилетия е ръководител на катедрата по Аналитична механика. Научните му интереси са в областта на аналитичната механика, по-специално в динамиката на системите. Към уравненията на динамиката той се връща многократно и ги усъвършенства в определени насоки почти до края на живота си. В специализираната научна литература те са известни като "уравнения на Ценов". Големият български математик има принос и в диференциалната геометрия. Автор е на повече от 100 научни труда, публикувани в авторитетни научни издания във Германия, Франция, Швейцария и бившия Съветски съюз.
Знаем, че Иван Ценов се занимава не само с теоретични изследвания, но е и преподавател почти през целия си живот в Софийския университет, Държавната политехника  в София (първото висше техническо училище в България, съществувало между 1942 и 1953. Тя е предшественикът на основните съвременни висши технически училища в страната), Висшето техническо училище в Русе (днес Русенски университет "Ангел Кънчев").
Според свидетелствата на негови ученици се отличава със логически последователен, стегнат изказ. И лекциите и учебниците му са високо информативни и същевременно увлекателни и ясни.
Знаем и нещо друго от хората, които са го познавали: че е човек благороден, добронамерен, открит и честен, непримирим към несправедливостите и с будно гражданско съзнание.
Акад. Иван Ценов завършва житейския си път през 1967 г.
Всъщност през целия си живот акад. Иван Ценов проявява "ентусиазъм в учението и в работата, търпение и упоритост, интерес към науката". Той е точно такъв, какъвто съветва да бъде всеки млад човек, обладан от амбицията да успее в областта на науката и да бъде полезен на своята родина.
ГИМНАЗИЯТА
40 години - стил в образованието          
Тя вече има 40-годишна история.
Тя вече се утвърдила като най-авторитетната образователна институция не само във Врачанския регион, но и в целия Северозапад.
Нейните бивши възпитаници са високоуважани специалисти във всички области на живота и са намерили реализацията си в България, в Европа, в Съединените щати. Нейните настоящи възпитаници показват неизменно най-високите резултати в областта на националните външни оценявания и в прогимназиалната степен и на ДЗИ. Учениците от ПМГ се изявяват в състезания по математика, природни и хуманитарни науки , в спорта и извънкласните дейности. Традиция е почти 100 % от зрелостниците да продължават образованието си в различни висши учебни заведения.
Нейните учители имат амбицията да са в крак със съвременните изисквания за преподаване, да предлагат на учениците си актуални знания, да прилагат съвременни интерактивни методи на обучение.
А началото е скромно. То започва със сформирането на две математически паралелки към ПГ "Христо Ботев" през 1971 г. Очевидно експериментът се оказва успешен, защото още на следващата година Математическата гимназия се обособява като самостоятелно учебно заведение, което веднага си спечелва името на образователна институция, с високи  изисквания както към своите възпитаници, така и към своите преподаватели. И така десетилетие след десетилетие...
Името на акад. Иван Ценов училището носи от 1974 г. Четирите десетилетия носят своите предизвикателства. Започнала с две паралелки, днес гимназията има 45 от 5. до 12. клас. Още от учебната 1983 година освен математическите паралелки е сформирана паралелка с профил физика, а днес в гимназията има профили по биология, химия, география, информатика. Всъщност от 1992 година статутът на учебното заведение се променя в природоматематически. През 1996 г. ПМГ печели приза за учебно заведение с най-голям принос в развитието на просветното дело в община Враца.
Ново предизвикателство е приемът за 5. клас за млади математически таланти, който започва през учебната 2005/2006 г.  Така днес в училището се обучават над 1000 ученици от 5. до 12. клас.
И въпреки че през годините развитието на училището е изключително динамично, все пак остават неща, които са неизменни - високите изисквания и високите постижения.
Гимназията сменя четири различни сгради, ръководили са я осмина директори ( Борис Маринов, Георги Генински, Любомир Иванов, Кристияна Вакова, Слави Харампиев, Райчинова, Спас Йончев, Татяна Василева), но тя  винаги е била това, което се определя "като стил в образованието".
ЧЕСТВАНИЯТА
Всички събития през тази учебна година са свързани с 40-годишния юбилей. На него са посветени постиженията на възпитаниците на ПМГ в различни състезания и олимпиади. И все пак в седмиците, предшестващи честванията, те като че ли са най-много.
На 24.12.2010 г. бе учреден клуб "Приятели на ПМГ", в който се включиха бивши възпитаници на гимназията.
Преподавателите по математика подготвят математически сборник. В него са включени задачи в състезанията за млади таланти, чрез които се осъществява подборът на бъдещите петокласници.
В дните преди юбилея имаше интересни и разнообразни инициативи. На 14.02.2011 г Евроклуб "Хоризонти" организира хепънинг под надслов "Интернет хигиена". Провокиращо и занимателно бяха представени опасностите, които крие ползването на интернет.
На 22.02.20011 г.  в училището гостува Пламен Тотев, литературен критик и собственик на ИК "Персей", който отговори на много въпроси, свързани в "кухнята" на издателската работа.
На 10.03.2011 г. учениците от 5. и 6. клас  ще покажат своите знания и умения по български език и литература в занимателното състезание "Знам и мога".
В чест на юбилея са предвидени и спортни мероприятия - среща по волейбол със сродно на нашето училище в румънския град Крайова.
В навечерието на празника ще излезе юбилеен брой на училищния вестник "Черно на бяло".
На 11.03.2011 г. юбилеят на гимназията ще бъде отбелязан с тържествен педагогически съвет, на който са поканени бивши учители и директори на училището.
На 11.03.2011 г. ще бъде открита и паметна плоча, поставена на сградата на община Враца - на това място е била родната къща на патрона на гимназията - акад. Иван Ценов.
На същия ден във фоайето на Драматичен театър - Враца бе представена изложба, която ще проследява 40-годишната история на гимназията. Последва тържествен концерт.

Пред сградата на Община Враца бе открита паметна плоча на академик Иван Ценов в присъствието на кмета д-р Шахов и наследници на видния учен.
Слово на директора на гимназията  Таня Василева

Скъпи гости, колеги, ученици!
Всеизвестна истина е, че има личности и институции, които творят историята, без съзнателно да се стремят към това. Такъв е патронът на нашата гимназия академик Иван Ценов. Посветил живота си на научни изследвания в областта на аналитичната механика, автор на повече от 100 научни труда, публикувани в авторитетни издания в  Германия, Франция, Швейцария и бившия Съветски съюз, той същевременно е и преподавател, вдъхнал любов към математиката у поколения млади хора. Онези, които са имали удоволствието да го познават, го описват като благороден човек, добронамерен, открит и честен,непримирим към несправедливостите и с будно гражданско съзнание.
На днешния ден, в който ПМГ „Академик Иван Ценов” отбелязва 40-годишния си юбилей, искам да изкажа признателност за примера, който академикът даде на всички нас, свързани с гимназията: на младите хора, възпитаници на ПМГ, които той съветваше да култивират у себе си „ентусиазъм в учението (…), търпение и упоритост, интерес към науката”; на учителите, за които академик Иван Ценов е образец с усърдието си на учен, с качествата си на преподавател, с толерантността и благородството на човек, посветил живота си на другите. Делото му ни вдъхва гордост и като граждани на Враца, защото то е доказателство, че малък град като нашия може да даде своя принос за развитието на науката и да участва равноправно в културния живот на нацията.
Постиженията на академик Ценов същевременно ни задължават да работим с усърдие и ентусиазъм, с воля и желание; да не секват успехите на Природо-математическа гимназия, за да докажем, че сме достойни за своя патрон – институция, която продължава да твори културната история на Враца.
 
Поздравление на кмета на Община Враца
  
Уважаеми  педагози и ученици от начално училище “Свети Софроний  Врачански”,

Най-сърдечно ви поздравявам  по случай  вашия патронен празник! Вие имате честта да носите името на първия български светец – Свети Софроний Епископ Врачански, чието рождение  се отбелязва на  днешния ден.
Повече от сто години  история има училището, дало знания и образование на поколения врачани. Радвам се, че вие достойно продължавате тази  славна история.  
 С порива и желанието за знания на  децата,  с учителския професионализъм, с родителски ентусиазъм и помощ,  вие  заедно   градите  новото бъдеще на  любимото ви училище.
Много думи, изразяващи високата оценка за  вашата  работа, могат да бъдат изречени. Могат да бъдат изредени имената на всички директори, учители  и възпитаници, оставили част от своя живот и творчески път в училището. По-важно е обаче да се каже, че без вашето училище градът не би бил   същият, защото то е част от историята на Враца, част от културно-образователната ни идентичност.
Уважаеми учители, продължавайте да  предавате своята любов   към науката, към моралните и духовни ценности на  вашите ученици, учете ги на доброта и мъдрост, така, както е проповядвал и свети Софроний! Направете от тях истински граждани на България и Обединена  Европа!
Мили деца, скъпи ученици, бъдете силни и упорити, за да превърнете мечтите си в реалност! Не забравяйте, че сте продължители на родолюбивото дело  на Св. Софроний Епископ Врачански”- бъдете достойни за неговото име!

Честит празник!

КМЕТ:      /д-р К. Шахов/
Иван Ценов - зам. министър на Министерството на физическото възпитание и спорта и внук на патрона на гимназията откри обновената спортна зала  на училището, в която са вложени 50 хиляди лева за модерни съоръжения и фитнес център.
След това се състоя среща по волейбол за девойки между ПМГ-Враца и Национален колеж "Николае Титулеску" - Крайова / Румъния /.



Няма коментари:

Публикуване на коментар