Бисквитки

вторник, 15 март 2011 г.

Омагьосахме чужденци

Учители и ученици от НУ „Св. Софроний Врачански” показват национални традиции на своите чуждестранни гости – партньорите по международния образователен проект „Изкуства в действие.
Домакините от училището показаха на директори и учители от Швеция, Полша, Румъния, Италия, Англия, Франция и Турция народния празник Младенци с възстановка, песни и национални костюми. 40-те мъченици, на които е посветен празника, бяха символично представени като 40 хлебна кукли, наречени Младенци,така както са правили в миналото нашите баби и дядовци.
Докосването до празника стана възможно с децата от 3б клас и техния класен ръководител г-жа Геройка Иванова заедно с фолклорна група „Бистрешки магьосници” към читалище „Пробуда” в кв. Бистрец, водени от кметския наместник на квартал Бистрец г-жа Дора Младенова. За доброто настроение на всички се погрижиха и талантливият бистрешки художник Иван Христов и неговите чудни картини върху кратунки, както и г-н Красимир Младенов, домакин на събитието, чиято къща в традиционен български стил прие всички. На трапезата за гостите по традиция се наредиха по 40 броя чушки, пълнени с боб, сарми, червено вино, кукли „Младенци”.
Горди с националния си дух, домакините от училището представиха пред гостите и ревю „От раклата на баба и дядо”. В него с много настроение се представиха близо 30 манекени от 2г, 3б, 3д, 4а, 4б и 4в клас. Всички те показаха народни носии – автентични и стилизирани - и дрехи, типични за стария градски бит. Като е редно, участниците си тръгнаха с грамота „Мис баба” и „Мистър дядо”, връчена им от директора г-жа Антоанета Сиракова. Атракция за всички бяха и учителите им в народни носии – г-жа Калина Николова, координатор на проекта, г-жа Миглена Иванова, помощник-директор и най-вече чуждестранните гости Клои Бартън от Англия и Йозге Танръверди от Турция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар