Бисквитки

сряда, 12 януари 2011 г.

Държавата е длъжна да ни пази от бездомни кучета

Европейският съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) прие, че държавата има позитивно задължение да опазва живота и здравето на гражданите от бездомни кучета, съобщи Българският хелзинкски комитет (bghelsinki.org).
Съдът обяви решението си по делото Берю срещу Турция. Жалбата е била от близки на починалата в резултат от нападение на бездомни кучета 9-годишна Газал Берю.
Те се оплакали от бездействието на пазачите в селото, в което е станало нападението и дори ги обвиняват, че дълго време са защитавали кучетата.
Твърдят, че държавата има позитивно задължение да защитава своите граждани от подобни нападения и че тя не го е изпълнила в този случай, поради което трябва да бъде ангажирана нейната отговорност за нарушаване на правото на живот.
ЕСПЧ не намира нарушение на правото на живот, защото, анализирайки фактите по случая приема, че турските власти не са знаели и не са били длъжни да знаят, че Газал ще стане обект на такова смъртоносно нападение. Но те се съгласяват с жалбоподателите, че по принцип държавата има позитивно задължение да опазва правото на живот и здравето на своите граждани от подобни атаки, когато те са достатъчно предвидими.
Съдът намира нарушение на правото на справедлив съдебен процес поради това, че административното производство по случая се е точило на национално ниво близо пет години, се казва в съобщението на Българския хелзинкски комитет.
В същото време  Административният съд София е осъдил кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова  да изплати 4000 лв. обезщетение на жена, ухапана от куче.
Инцидентът станал в края на 2009 г. в квартал "Захарна фабрика", където гражданката Л.П. била ухапана от безстопанствено куче.
На жената била направена операция и е била лекувана в Институт "Пирогов". В съда тя е представила документи, а преживените физически и психически страдания са били потвърдени от свидетел и от медицинска експертиза.
 В мотивите си съдът обявява, че е налице "трайно незаконосъобразно бездействие на кмета на Столична община". То се изразява в неизпълнение на задължения, произтичащи от разпоредбите от Закона за ветиринарно-медицинската дейност.
Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.
Два инцидента с ухапвания от кучета станаха през миналата година и във Враца, но няма заведено дело срещу кмета на общината.

Няма коментари:

Публикуване на коментар