Бисквитки

петък, 14 януари 2011 г.

Над 3600 здравноосигурени лица са сменили личния си лекар

3603 здравноосигурени лица от врачанска област са сменили личния си лекар през месец декември 2010 г. За сравнение техния брой през юни миналата година е бил над 4000 души. Общопрактикуващият лекар е длъжен да оказва медицинска помощ на здравноосигурените лица от датата, на която е осъществен изборът. Когато пациентите правят нов избор на общопрактикуващ лекар новото лечебно заведение изисква по служебен път извлечение от необходимата медицинска документация от стария лекар.
Съгласно действащите нормативни разпоредби смяната на личен лекар се извършва два пъти в годината в периода от 1 до 30 юни и от 1 до 31 декември. При промяна на настоящия адрес здравноосигуреното лице има право по всяко време на годината да избере нов личен лекар. Извън законовоустановения срок нов избор на общопрактикуващ лекар може да се извърши и при прекратяване на договор с изпълнител на първична извънболнична медицинска помощ.
Най-честите причини за смяна на личния лекар са неиздаване на направления за консултация с лекар специалист, промяна в местоживеенето на пациентите, лични предпочитания на здравноосигурените лица към общопрактикуващите лекари, недоволство от качеството на медицинското  обслужване,  отказ на домашни посещения и др.
По договор с РЗОК-Враца през 2010 г. са работили 119 изпълнители на първична извънболнична медицинска помощ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар