Бисквитки

четвъртък, 13 януари 2011 г.

Започна общоевропейски конкурс за млади дизайнери

В подкрепа на новата икономическа стратегия „Европа2020” 2011г. отбелязва очаквания старт на програма „Модна Европа”, която за чест на нейните създатели бе високо оценена и призната от Европейската Комисия и Европейския Парламент. Първият реализиран акт включва серия от проекти за Европейски  стандарти на стоки и услуги в областта на модата и модния дизайн и свързаните с тях други публични изкуства.
Имайки в предвид, че Седмицата на модата е основното събитие на Европейската и световна модна индустрия, логично е старта и програмата за „Модна Европа” 2011-2020 да започне именно с въвеждане на единен европейски моден стандарт. От една страна изготвения и приет от ЕМС проект за презентация на мода и дизайн в колективни дейности е свързан с първите публични събития, които широката общественост очаква от ЕМС и ще има възможността да види от настоящата година. От друга страна необходимостта от единен стандарт за презентация на мода е първата и най-основна част за високо качество на събитията с името на Европа и в подкрепа на една от най-основните дейности на ЕМС: да бъде защитник на интересите на производители и модни творци и милионите потребители на мода и дизайн не само като консуматори, но и като почитатели.
Продуктът за услугата с марка, идваща от Европа е символ на качество и исторически престиж като обединява най-доброто от Европейската и световна практика за презентация на мода, чието начало е поставено в Париж по време на Втората Световна война с първите организирани прегледи на френски колекции. Това е катализатора за старта на първата седмица на модата в света през 1943г. в Ню Йорк от Елинор ЛАМБЕР, за да достигне настоящия момент на своето необходимо узаконяване от Европейски моден съвет и Европейските институции в единен регламентиран стандарт. Защитата на интелектуалната собственост в модата и модния дизайн, Кариерен център за развитие и подкрепа на нови имена, единен стандарт за оценка на колекции, за участие на модели, за съпътстващи мероприятия и медийни презентации, списание „Фешън Уик” и др., са само малка част от водещите акценти в приетия документ с общ обем от 19 страници, дело на 17-те страни членки на ЕМС.
Проекта за унификацията е вече адресиран до Еврокомисар Мишел БАРНИЕ (Франция), пряко отговорен за вътрешния пазар и защитата на интелектуалната собственост за откриване на процедура за приемане на Директива за Европейски стандарт. Този акт е и знак на подкрепа на неговия мандат „в началото на един нов етап”, както казва той в писмо до Президента на ЕМС Надя ВЪЛЕВА по повод приемането на стратегия „Европа2020”, за „да изградим заедно една по-гражданска, по-силна и по-способна Европа”. Разбира се, това е знак и на дълбоко уважение към френското модно ноу-хау, гордост и чест за Европа и света. Седмицата на модата е събитие от основно значение при определяне на тенденции, влиянието върху нашия гардероб и културно-икономическата интеграция и растеж на всички страни с регистрирано организиране в над 100 европейски и още над 200 локации по света днес.
И така, както един от символите на Централна Европа – пражкия часовник „ОРЛОЙ” отмерва времето на Европейския възход и неговото обединение във всички сфери на Европейската политика, така и Европейската модна институция започна да отмерва своя 10 годишен период на публично развитие и дейност. Чешката Република е 17-та Европейска страна, която откри своето представителство.Kато страна, част от Европейския Съюз, чрез Националната камара за мода на Чешката Република с Президент Г-жа Юлия ХЕНДРИХОВА, тя зае своето място в управлението на Европейската Модна институция. „С моите колеги ние ще направим във висша степен най-доброто сътрудничество”, се казва в обръщението до всички страни в ЕМС.„Ние ви гарантираме нашата чешка преданост, почтеност и максимална активност”, казва Г-жа ХЕНДРИХОВА.
Осъщественото вписване може да видите в Европейския регистър, заедно с данни на всички 17 страни, необходими за регистрация на участници в първият общоевропейски конкурс за млади дизайнери, започнал по предложение на Румъния на 01.01.2011г.:

Крайният срок за национални участия на модни таланти от 15 до 30 годишна възраст в конкурса приел името „Европейска изгряваща мода” е 31.03.2011г. Националните победители и техните подгласници ще научим до края на май 2011г., а първите общоевропейски Малък и Голям финал са предвидени за 3-4 и 6 август 2011, логично в Париж, Франция. За реализацията на посочените активности и изцяло за програма „Модна Европа” 2011-2020, ЕМС подготвя Генерални стратегически партньорства и подкрепа, които ще бъдат обявени скоро. Поради нумизматичната стойност на предвидените взаимодействия те определено ще променят облика не само на Европейската, но и ще подпомогнат развитието изцяло на световната мода и творци!

ЕМС Прес информация/11.01.2011

Няма коментари:

Публикуване на коментар