Бисквитки

понеделник, 10 януари 2011 г.

Осигуряване на денонощния достъп до медицинска помощ обсъдиха на среща в РЗОК

Новите моменти в работата на личните лекари през 2011 г. бяха обсъдени на среща в петък в РЗОК с ръководството на здравната каса и изпълнителите на медицинска помощ. Съгласно промени в Наредба №40 за определяне на основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК през 2011 г. личните лекари ще трябва да осигуряват денонощен достъп до медицинска помощ чрез:
1.     Дежурен кабинет на групова практика за първична извънболнична медицинска помощ,
2.     По договор с друго лечебно заведение, разкрило дежурен кабинет.
3.     Индивидуално чрез 24-часово осигуряване на консултация по телефон, в амбулаторията или в дома на пациента по преценка на самия общопрактикуващ лекар.
При изпълнение на първите две условия личните лекари ще получават заплащане в размер на 0.11 лв. за всяко здравноосигурено лице, но с уточнението, че съответния договор за гарантиране на 24-часовото дежурство е представен в РЗОК, а съответното лечебно заведение, в което са разкрили дежурен кабинет, има договор с РЗОК и е подсигурило постоянно присъствие на лекар за времето от 20,00 часа вечерта до 08,00 часа на сутринта. Досега за гарантиране на 24-часовото наблюдение личните лекари сключваха договори със „Спешно приемно отделение” към МБАЛ „Христо Ботев” и не получаваха от здравната каса допълнително заплащане за това.
За усвояването на предвидените в бюджета на НЗОК за 2011 г. средства за гарантиране на 24-часовия достъп до медицинска помощ проблем пред изпълнителите на медицинска помощ от Врачанско се очертава липсата на достатъчно групови практики /за 2010 г. по договор с РЗОК са регистрирани само 3 групови практики, от които само една е в община Враца/.
Другите нови моменти в работа на личните лекари от тази година са свързани с вида и честотата на профилактичните прегледи и изследванията при лица над 18 г. Въвежда се изследването „Мамография на млечни жлези” при жени от 50 до 69 години включително. Изследването е част от профилактичния преглед и ще се прави веднъж на 2 години. При мъжете на възраст над 50 г. веднъж на 2 години ще се извършва изследване за злокачествено новообразувание на простатата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар