Бисквитки

петък, 14 януари 2011 г.

Слагат таван на цените за избор на екип или на лекар в болниците

Нови условия за избор на екип или на лекар предвиждат промените в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, публикувани в бр.5 на Държавен вестник от 2011 г. Съгласно измененията в наредбата се залагат пределни граници за двете услуги като за тях болниците имат право да формират отделни такси.
Изборът на екип или на лекар ще става само по изрично настояване на пациента. За тази цел на видно място в болниците трябва да бъде обявен списък с цените на изпълняваните клинични пътеки и максималните цени за избор на екип или на лекар, определени от наредбата.
Изборът на екип или на лекар не се допуска, когато лекарят или екипът е само един, както и след осъществяване на конкретната интервенция. Избор на екип не може да се прави и за лечение и наблюдение по време на целия престой на пациента в болница.
При заявено желание от страна на пациента да избере лекар или екип от медицински специалисти той попълва заявление по образец, което задължително подписва. Информацията за броя на пациентите, които са избрали лекар или екип, цената на избора, както и цената на клиничната пътека, ще се записва от болниците в електронни дневници. В края на всяко тримесечие болниците ще изпращат в Регионалната здравна инспекция данните от електронния си дневник.
Контролът по спазване на наредбата ще се осъществява от НЗОК и нейните териториални подразделения, и от изпълнителна агенция „Медицински одит”.

цена на КП  

Избор на лекар
Избор на екип
До 500 лв.
50% от КП, но не повече от 250 лв.
75% от КП, но не повече от 350 лв
От 501 до 1000 лв.
50% от КП, но не повече от 300 лв.
75% от КП, но не повече от 450 лв.

От 1001 до 2000 лв.
30% от КП, но не повече от 400 лв.
60% от КП, но не повече от 700 лв.
Над 2000 лв.
20% от КП, но не повече от 700 лв.
40% от КП, но не повече от 950 лв.


Няма коментари:

Публикуване на коментар