Бисквитки

понеделник, 10 януари 2011 г.

Нови инициативи в навечерието на Банго Васил

Продължават  инициативите на областния управител на Враца Пепа Владимрова за интеграция на ромите в областта. В петък експертът в Областна администрация по етнически и демографски въпроси Албена Кисьова проведе  срещи с роми-гимназисти от селата Девене и Три кладенци. Срещите са за разясняване възможността ромските деца да продължат да учат висше след гимназия. Това е програма на Ромския образователен фонд и Отворено общество за подпомагане с пари на роми-студенти. Стипендиите, които се осигуряват, са в размер на 80 евро на месец в рамките на една академична година. Срещите са се провели в сградите на читалищата на двете села. Интересът е бил висок, като на тях са присъствали предимно родителите и семействата на гимназистите. Заедно с Албена Кисьова в Девене и Три кладенци участие са взели две студентки. И двете момичета са ромки и са членове на Клуб „Роми-студенти” във Враца. Галина Петрова учи в Медицинския колеж във Враца, а Валентина Кочева следва „Маркетинг” в Стопанската академия в Свищов. Те са акцентирали на мотивацията на подрастващите да продължат образованието си и на подкрепата от страна на семейството, която е задължителна и важна. Родителите са задавали много въпроси. Ще се връщат ли парите, ако студентът прекъсне да учи, и дали тези пари са достатъчни за един студент, са били част от масовите питания. Документи се подават от февруари до април. За стипендии могат да кандидатстват и абитуриенти, които тази година ще бъдат кандидат-студенти. При постъпването си във ВУЗ те ще получават стипендии още от първия месец. Всички досега оценяват срещите като полезни, защото в края им ромите си тръгват с променено отношение.  
„След първото ни посещение в Баница на 27 декември, още на другия ден дойдоха две майки на роми гимназисти, за да питам повече за тази програма”, уточни Албена Кисьова. Освен информация в дискусия, областна администрация е предоставила и печатни материали при визитите си. Инициативата ще обиколи общо 32 населени места от цялата Врачанска област.
Днес областният управител изпрати и свои хора на посещение при настанените в помещенията на бившето ХЕИ на 30 ноември 45 роми. Визитата установи, че ромите пазят и стопанисват добре помещенията, които областна администрация предостави на община Враца. По време на проверката част от ромите се бяха заели да хигиенизират общия коридор. В момента общината е събрала документи във връзка с картотекиране на граждани и предстои заседание на комисия. Комисията ще излезе с решение за временно настаняване. На база тези документи ромите ще могат да получават вече и енергийни помощи. В сградата, където те са настанени сега, ЧЕЗ са монтирали и два електромера. Всяко домакинство е отделено към тях със свой електромер. Част от 12-те семейства се топлят на дърва, а друга част на електроенергия. Сега ромите усилено се готвят за 14 януари – Банго Васил. „За нас циганската нова година е най-важният празник. Семействата ще отделят задължително пари и ще си купим всичко за празника. Ще сложим на масата пиле, понеже няма гъска, баница, сладки, вино и греяна ракия, а младите ще поискат прошка от възрастните. Малките деца ще станат и сурвакари, защото традицията е такава. Ще има, разбира се, и много музика и танци, че без тях какво е празникът?”, допълниха ромите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар