Бисквитки

неделя, 12 декември 2010 г.

Банатските българи ще бъдат в светлината на прожекторите и в празничната нощ


На Маринела Ангелова от Управителния съвет на Дружеството на банатските българи в България се падна задължението и честта да представи банатските българи, и по-точно асеновчаните, в специалното празнично предаване на Телевизия Враца за Бъдни вечер.
Предаването бе заснето в Челопек в "Къща-музей Баба Илийца" и ще се излъчи на 24.12 в 20:30 часа по Телевизия Враца. В студения снежен ден разказът на асеновчанката за празнуването на Бъдни вечер намери място сред разказите на една родопчанка и домакините от клуба на пенсионера в Челопек.
Разбира се, постните банатски ястия спечелиха вниманието на водещия и екипа, но най-много ги заинтригува красивата асеновска носия на Маринела и нейните спомени за празнуването на Бъдни вечер в Асеново. Разликата в традициите, в практикуването на поста, който за католиците се изразява не толкова в ограничаването от храна, а главно в жертвите, които човек прави като се ограничава от удоволствия и неща, без които си мисли, че не може.
В празничната вечер ще звучи и песента, изпълнена от Маринела, с която децата ходят по къщите и благовестят раждането на Исус – „Фалим Исус, драги хора...”
Светлана Караджова

Няма коментари:

Публикуване на коментар