Бисквитки

петък, 17 декември 2010 г.

Близо 6 млн.лв. са погасените задължения след предприети мерки за събиране

От началото на годината в офис на НАП – Враца са изпратени  4 255 покани и 602 съобщения за доброволно изпълнение на длъжници към бюджета.
Наложените обезпечителни мерки от сектор „Управление на дълга” са 266, в т.ч.: 208 запори на банкови сметки – за близо 13 млн.лв.; 24 запори на движими вещи на стойност 1.2 млн.лв.; 24 запори на МПС за 350 хил.лв.; 1 запор на стоки в оборот за 8 хил.лв. и 9 възбрани на недвижими имоти на обща стойност 2.5 млн.лв.
Наложените обезпечителни мерки от сектор „Принудително изпълнение” са 46 – основно запори на трудови възнаграждения и банкови сметки.
В резултат на предприетите действия за събиране, в бюджета са постъпили близо 6 млн.лв. През периода са издадени и 157 разрешения за неотложни плащания. Усилията на публичните изпълнители са насочени към мерки за събиране, които максимално да облекчат бизнеса за да продължи да извършва дейността си.
Такива възможни действия са, отсрочване и разсрочване на задълженията и даване на разрешение за неотложни плащания, при което банковата сметка на длъжника се запорира, но от нея всеки месец се изтегля само определен процент от наличните парични средства за погасяване на данъчни и осигурителни дългове, а останалите са на разположение на дружеството за да може да осъществява търговската си дейност и да не се допусне фалит.
Затова НАП препоръчва на всеки гражданин или представител на фирма, който има временни финансови затруднения при плащането на данъци и осигуровки да се свърже с публичните изпълнители, към съответната компетентна дирекция за да обсъди  различните възможности за плащане.

Няма коментари:

Публикуване на коментар