Бисквитки

петък, 17 декември 2010 г.

Прием в италианското посолство


На 17 декември 2010 г. в сградата на посолството на Република Италия в София Негово превъзходителство посланик Стефано Бенацо даде прием за участниците по проекта между Италия и България „Трите християнски вероизповедания, солидарност и зачитане на човешкото достойнство”. От българска страна делегацията на училище „Христо Ботев” се ръководеше от директора Виктор Кръстев и в състава и бяха ученици, участници във вокална група „Весели звънчета” с ръководител Веселка Александрова. Италианската делегация от училище „А. Мацони”, гр. Монтелепре/Палермо, Сицилия се представляваше от Франческо Анцелмо, Маурицио Пидзуро, Марко Ла Фата и Джироламо Ферара. В приветственото си слово към участниците си в срещата Негово превъзходителство посланик Стефано Бенацо изрази задоволство от този двустранен проект между Италинската държава/Сицилия и Република България/град Враца, че засяга една от най-важните сфери на човешкия живот – духовната и разглежда именно зачитането правата на човека и уважение на неговото достойнство.
В словото си обърна внимание на връзките между Република Италия и Република България и подкрепата, която дава Италинската държава на правителството на Република България  в политическата област за приемането ни в Шенгенското пространство, както и за развитието на двустранните отношения. По-нататък в своето слово обстойно се спря за младите хора, за това, че  за тях света е отворен, че те трябва да посещават държавите, че те трябва да учат в университетите на Европа и Америка и в частност Италия, да получават солидно образование и знания навън, но трябва да се връщат в родината си, където да прилагат наученото и подпомагат развитието на своята държава, за това че дори в западните страни да заемат и ръководни постове на всички нива, те ще си останат емигранти.
Срещата премина в изключително топла и дружеска атмосфера. Негово превъзходителство показа изключителни познания за България  и по-конкретно за град Враца и прие да гостува в СОУ „Христо Ботев” през 2011 година. Той беше приятно изненадан, че момичетата от вокална група „Весели звънчета” го поздравиха във връзка с предстоящите Коледни и Новогодишни празници с химна на приятелството, песен написана специално за проекта по текст и музика на Маурицио Пидзуро на перфектен италиански език. Срещата приключи с малък коктейл.

Няма коментари:

Публикуване на коментар