Бисквитки

петък, 17 декември 2010 г.

МБАЛ „Хр. Ботев” – с две почетни отличия за принос към българската медицина от Съвета на европейската научна и културна общност

 „ЗЛАТНА КНИГА”  за принос към Българската медицина и „ЗЛАТЕН ПЕЧАТ” за Европейски мениджмънт в медицината на Съвета на Европейската научна и културна общност бяха връчени вчера – 16 декември, на МБАЛ „Христо Ботев” – Враца.
Двете почетни отличия за завоюван висок престиж и принос към развитието на Българската медицина бяха получени от ръководството на болницата на официална среща на всички институции, които имат Номинация и на членовете на „Съвета на европейската научна и културна общност” в София.
До почетните награди за Врачанската болница се е стигнало след номинации, направени от 180 известни български учени и творци с международно призвание, които притежават Златни отличия за приноса си към науката и културата и от кметове на 156 български градове и села, носители на Отличие за Уникално европейско селище заради древна история и култура.
Отличието „ЗЛАТНА КНИГА” – почетна значка, е изработена с 24 каратово злато в Монетния двор на България с формата на отворена книга. Тя се връчва на определени институции и личности за принос към развитието на българската наука и култура. До сега отличието е връчено на 180 представители на българския научен и културен елит. Носителите на почетното отличие „ЗЛАТНА КНИГА” се презентират в Международните институции и донори, в Търговските и културните ни центрове, в европейските столици и градовете, притежаващи статут на Уникално европейско селище.
С деловото отличие „ЗЛАТЕН ПЕЧАТ” за европейски мениджмънт в медицината могат да се подпечатват всички важни документи на МБАЛ „Хр. Ботев” АД, гр. Враца, в кореспонденцията с институциите в страната и с Европейския съюз.

* * *
Неправителствената организация „Официално представителство на уникалните селища в Европа” и „Съвета на европейската научна и културна общественост” през месец януари 2007 година стартират Международна инициатива – отличават и приобщават водещи личности на науката и културата и авторитетни селища от Европейски държави и в сътрудничество с тях реализират Програма за динамично развитие на страната.
Отличието „Златна книга” са получили редица европейски учени, сред които един от авторитетите на икономическата стратегия на Европейския съюз – ученият от Великобритания проф. Ник Вон Тунзелман, авторът на един от най-модерните апарати за изследване на космоса  член на Британската академия на науките – проф. Александър Боксемберг, както и много български учени, сред които доц. д-р Николай Ламбов, проф.д-р д.м.н. Григор Гочев, проф. Христо Пимпирев, Райна Кабаиванска, проф. Андрей Пантев, акад. Людмил Стайков.

Няма коментари:

Публикуване на коментар