Бисквитки

вторник, 7 декември 2010 г.

Село Лютаджик с приза за най-чисто място

За седма поредна година РИОСВ - Враца ще връчи награда за “Най-чисто населено място, граничещо с резерват “Врачански карст”. В конкурса са поканени за участие селата Паволче, Челопек, Бели Извор, Лютаджик, Згориград и врачанския квартал Бистрец. Критериите, по които експерти от екоинспекцията, съвместно с представители на община Враца и ДПП “Врачански Балкан” извършиха огледа на населените места и класирането на тазгодишния победител са посочени в писмата до кметовете.
Критериите за оценка са следните: Състояние на входно-изходните пътни артерии; Осъществен целогодишен контрол от страна на кметовете по отношение правилното третиране на битовите отпадъци в населените места; Поддържане на чистотата в населените места; Работа с жителите на населените места по отношение чистотата и въвеждане на разделното събиране на отпадъци – пластмаси, хартия, стъкло; Закрити сметища; Формиране на положително отношение и познания в местните общности за отговорно поведение и ангажираност в опазване на биологичното разнообразие и защитените територии; Запознаване на местното население с режимите и ограниченията в защитена зона ПП “Врачански балкан” по “Натура 2000”.
През периода 15.11 – 19.11.2010 г. експерти на РИОСВ - Враца, Община Враца и ДПП “Врачански Балкан” посетиха населените места и дадоха своята оценка по гореизброените критерии.
След извършения оглед на населените места за 2010 като “Най-чисто населено място е номинирано кметството на село Лютаджик.
Официалното връчване на наградата ще стане на 8 декември от 10 часа в информационния център на РИОСВ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар