Бисквитки

петък, 10 декември 2010 г.

Инициативата за въстановяване на паметника на Васил Левски е пред успешно приключване



Към успешно приключване върви инициативата за възстановяване паметника на Васил Левски във Враца. Към момента, екип ръководен от скулпторът Ивелин Маринов от гр. Видин, работи по снемането и отливането на копие от бюста на Апостола в дунавския град, който е дело на Димитър Бучински и е аналогичен с откраднатия от Враца паметник. Копие на постамента и средствата за изписването на необходимите надписи, ще дари управителят на БКС-Враца инж. Иван Младенов.  
Начинанието, беше подкрепено и от учениците от ОУ „Св. Софроний Врачански” гр. Враца. Те предадоха вторични суровини и събраха 140 лв., които дариха за възстановяването на паметника. Инициативният комитет благодари на учениците и директора на училището г-жа Сиракова за проявеното благородство и родолюбие.

ДО ГРАЖДАНИТЕ
НА ГР. ВРАЦА


П И С М О
от
Инициативен комитет за възстановяване паметника
на Васил Левски в гр. Враца



Уважаеми госпожи и господа,


Подетата от нас инициатива за възстановяване откраднатия паметник на Васил Левски в гр. Враца, навлиза в заключителния си етап. Срещнахме много трудности. Издирихме фотоси и материали с автентичния вид и историята на паметника. Успяхме да открием копие на произведението на Д. Бучински, намиращо се в гр. Видин. Получихме съдействие от редица отговорни лица и институции – Народният представител Георги Божинов, Община и Общински съвет Враца, Регионален исторически музей, СОУ „Хр. Ботев”, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, НУ „Св. Софроний Врачански”, ЦДГ „В. Левски” гр. Видин,  БКС Враца и мн. други. През м. ноември, възложихме снемането на калъп и изработването на копие от бюста на В. Левски във Видин. Предстои изработване на постамент и оформяне на пространството около паметника. Предвиждаме откриването и освещаването да се състои на 19 февруари 2011 г., на което ще бъдат поканени и почетени всички дарители и спомосъществуватели.  
За нас е огромно удовлетворение, че въпреки недоимъка и икономическата криза, стотици врачани подкрепиха благородното начинание. До момента събраната сума е 1 440 лева. Средствата обаче са недостатъчни за извършване на всички предвидени дейности.
Уважаеми съграждани, позовавайки се на вашите благородни намерения, заявени нееднократно до сега, разчитаме на навременната Ви подкрепа. Заедно да завършим това достойно начинание.

Благодарим Ви предварително!


Банкова сметка
Първа инвестиционна банка АД
IBAN: BG09FINV91501204316268
BIC: FINVBGSF
Фондация ВМРО
За връзка тел.:
0889395441 – Красимир Богданов
0898986901 – Пламен Велев
0883390663 – Станислав Стаменов
16. 11. 2010 г.                                    За Инициативен комитет
     
гр. Враца                                                                          /Кр. Богданов/

Няма коментари:

Публикуване на коментар