Бисквитки

петък, 10 декември 2010 г.

БСП ще иска референдум за пенсиите

ДЕКЛАРАЦИЯ

На Парламентарната група на Коалиция за България
Прочетена от председателя на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев



Искам да ви поздравя по случай 10 декември. Става дума за това, че през 1948г. на 10 декември е приета Всеобщата декларация за правата на човека на ООН. Тя е основен политически документ и инструмент за защита на правата на човека в политически, личностен и социален план. Днес живеем във време, когато голяма част от тези права на българските граждани се потъпкват ежедневно. Потъпкват се правата на хората, които са обвинявани, арестувани. Потъпкват се правата на лекарите, потъпкват се правата на българските учени, отнемайки им автономията и унищожавайки Академията на науките.
Поводът на днешната декларация е приемането на основните текстове и предстоящото приключване на промените в Кодекса за социално осигуряване или т.нар. пенсионна реформа. Тези промени са подкрепени от две политически партии – ГЕРБ и Атака. И добре е да се знае кой носи отговорност за тези промени и тази пенсионна реформа. Защото това фактически е управляващата коалиция. Искам да изразя възмущението на ПГКБ от тази пенсионна реформа, защото чрез нея се рушат основите на социалната държава в България и се дестабилизира доверието в държавната осигурителна система.
Преди около месец министър-председателят г-н Борисов заяви, че приеманата пенсионна реформа е едва ли не най- добрата в целия ЕС, сравнявайки с Франция, където има много стачки и протести и други действия срещу тяхната реформа. Искам да кажа, че големият български писател Николай Хайтов казва – едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да направиш нещо – в това число и реформа. Вашето правителство, г-н Борисов, много говори за реформи. За седем фундаментални реформи говореше г-н Дянков във всички сектори, но се получава в повечето случаи, че не се знае къде се отива и с какви механизми да се постигнат дори желаните цели, ако има такива.
Виждаме, че т.нар. здравна реформа, след като стартира експериментално на куц крак, създаде огромно напрежение и хаос в системата и по същество с последното решение на правителството се отлага за 2012г. – много удобно след президентските и местни избори. Но заплахата от нея виси за хората и за медицинското съсловие.
Същото се отнася и за т.нар. реформа на БАН, която всъщност е ликвидация на българската наука и този, който я направи, ще носи историческа отговорност за едно национално престъпление.
Пенсионната реформа не е реформа. Това е сбирщина от законодателни промени, които имат за цел да ограбят работещите, да отнемат права на хората и да се „спестят” пари за сметка на хората, които си плащат осигуровките. Не мога да разбера подкрепата на синдикатите за тази пенсионна реформа. Чувам, че КНСБ започват да се отмятат текст по текст от това, което приема ГЕРБ. Защото преди второ четене почти 20 допълнителни промени вкарахте, за да си облекчите работата на администрацията на НОИ и да не плащате на хората по техни права. Пълна безпътица е това, което се приема сега от мнозинството от ГЕРБ и Атака и ще се носи най- малкото политическа отговорност за това.
Преди време, г-н премиер, вие казахте, според мен справедливо – защо да вдигам възрастта на пенсии като сме най- бедни и болни в ЕС. Вярна констатация и според мен вярна позиция. Искам да попитам какво се е променило през последните седмици? Станали сме изведнъж най- богати? Изведнъж продължителността на живот на българина се е удължил? Няма такова нещо. Но се прокарва нещо, което ще има дългосрочни последици за около 5 милиона български граждани. Това създава огромна непредсказуемост.
Искам да кажа много ясно -  Коалиция за България не приема „най- добрата пенсионна реформа. Не я приемаме по никакъв начин, защото тя е антисоциална и е срещу интересите на хората. Има много безумия, но най- неприемливото в това, което гласувате е увеличаването на осигурителния стаж за пенсия. По същество десетки хиляди възрастни хора се лишават от възможността достойно да се оттеглят от пазара на труда. Само за 2011г. това ще бъдат около 10 000 български граждани, на които създавате огромен проблем с тези промени в КСО.
Ние от БСП отказваме да приемем проект, чрез който на практика се отменя осъвременяването на пенсиите. Имаше една забрана, издадена от министър-председателя преди време, в началото на мандата беше забранена думата „замразявам”. Какво приемате? Не спазвате инструкциите. Замразява се индексацията на пенсиите за три години. Колко ще обеднеят българските пенсионери дотогава в резултат на инфлацията? Само до края на следващата година всеки един пенсионер реално ще обеднее с 28лв., колкото е инфлацията от началото на мандата до края на следващата година. И замразявате пенсиите. Честито на българските пенсионери, които имаха толкова очаквания от ГЕРБ. Създавате една бомба със закъснител, която ще гърми в ръцете на други правителства. Защото би трябвало на многото семинари и конференции, организирани от ЕК и ЕС, да са ви обяснили, че адекватността и финансовата устойчивост на пенсионната система са две страни на един и същи медал. Важна е финансовата стабилност на НОИ. Но когато пенсиите се натискат изкуствено, това създава потенциал за взрив след време. Защото хората не могат да живеят под минимални европейски стандарти. Впрочем искам да ви кажа на вас от ГЕРБ и от Атака – нарушавате ангажименти на България пред Международната организация на труда и пред Съвета на Европа, които са приети официално, ратифицирани, по отношение на социалния статус на възрастните хора. Това не можем да приемем.
Вие приемате КСО, което ще действа от следващата година. А през тази година – защо поне сега не направихте нещо за възрастните хора в България? Чувам как ехидно г-н Дянков обяснява, че нямало пари за коледна пенсия. За първи път от 13 години. Как да няма пари? Господин Дянков не обещаваше ли миналата година, че ще събере с 2 млрд. повече приходи от предишната лоша тройна коалиция? Обещаваше. Събира 2 млрд. по- малко отколкото през 2009г. Kакво се получава? Че хората плащат за неговата и вашата некадърност да съберете приходи, за това че контрабандата достигна до небето, за това че сивата икономика  расте и се укриват приходи. Как така няма пари? А пари да увеличите плащането за АМ Люлин с 80 млн. допълнително имате.
Цинично е да се препоръчва на бизнеса да платят 13-та заплата, да развържат кесиите, когато държавата не го прави. И не го прави по отношение на най- беззащитните, на възрастните хора в България. Винаги е въпрос на избор и на приоритети. Ние можехме да не плащаме коледни пенсии и да не бъдат толкова високи. През 2008г. коледните пенсии бяха 150 лв. на човек и платихме за това 338 млн.лв. и хората го почувстваха. Но това, което правите днес – удушавате доходите на хората, вкарвате ги в мизерия. Вкарвате една пенсионна система, което ще има дългосрочни въздействия.
След като вие прокарвате нещо, което е насила, без политически консенсус, ние ще искаме референдум. Нека българските граждани да кажат – искат ли вдигане на осигурителната възраст, искат ли по- късно пенсиониране, или предпочитат например да плащат по- високи осигурителни вноски сега. Нека да попитаме българските граждани.



10.12. 2010г.                               
           София                   

Няма коментари:

Публикуване на коментар