Бисквитки

петък, 10 декември 2010 г.

Министър от Враца ще се окичи с орден „Пламък на мира”



Европейският Рицарски Орден на Виното – Консулат България, и Столична община организират за първи път празник на младото българско вино на 14 и 15 декември 2010 г. в Шератон София Хотел Балкан.  В специалното изложение със свободни дегустации на вина ще вземат участие над 25 български винопроизводители.
Двудневният празник с надслов „Да посрещнем младото българско вино – 2010 г.” се организира под патронажа на Йорданка Фандъкова, кмет на София, и със специалната подкрепа на Симеон Дянков, вицепремиер и министър на финансите. Специален гост на събитието е Негово Императорско и Кралско Височество Ерцхерцог Шандор фон Хабсбург-Лотарингия, Принц на Тоскана и Велик княз на Румъния.
На 14 декември в 11 ч. ще бъдат връчени отличия за специални заслуги на представители на общинската и държавната власт. Почетен Кръст на Европейския Рицарски Орден на Виното ще получи Вежди Рашидов, министър на културата. Отличието е за принос към развитието на европейските култура и ценности, винената култура и приятелството. През месец май 2010 г. при гостуването на Княз Естерхази в България г-н Рашидов подкрепи инициативата за създаване на музей на българското вино и национална енотека.
С „Пламък на мира“ ще бъдат отличени Йорданка Фандъкова, кмет на София, и Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните. „Пламък на мира” се връчва за принос в развитието на европейските културни ценности и политиката за мирно развитие на обществото.
Кулминация на празника на младото вино ще е организираният на 14 декември за първи път в България Бал на виното, който ще бъде открит по традиция с виенски валс. Почетен гост на вечерта ще бъде Симеон Дянков, министър на финансите, който ще бъде удостоен с отличието „Пламък на мира“ за подкрепа на инициативата за популяризиране на българското вино, развитие на винената култура и утвърждаване на виното като продукт с национално значение.
Почетните отличия ще бъдат връчени лично от Ерцхерцог Шандор фон Хабсбург-Лотарингия.
Винопроизводството влияе силно на развитието на икономиката и туризма в България. Инвестициите във винопроизводство и лозарство през последните 10 години промениха съществено качеството на българското вино и откриха нов път в изграждане имиджа на бранда „българско вино“ на световната сцена.
„Посрещане на младото вино“ е част от инициативата на Европейския Рицарски Орден на Виното – Консулат България, за утвърждаване на българското вино като продукт с национално значение.
Европейският Рицарски Орден на Виното има своето място в политиката, икономиката и обществото, като допринася за разпространение на виното, развитие на винената култура и запознаване с благородните вина.


На снимката: Шандор фон Хабсбург с Гулнара Харимова - професор по световна икономика в университета в Ташкент.

Няма коментари:

Публикуване на коментар