Бисквитки

неделя, 27 май 2018 г.

Калин Каменов: „Паметта за героичните събития трябва да бъде съхранена в сърцето!“


           „Днес започва 72-рият Национален туристически поход по пътя на Ботевата чета. От този момент, всеки от вас приема дълга да бъде част от паметните стъпки, довели до Освобождението на България. Уважаеми участници, не приемайте похода само като време за забавление. Носейки лика на Ботев, трябва да подходите с необходимото уважение, да усетите духа на нашето историческо минало. Вярвам, че по пътя от Козлодуй до Околчица ще научите много нови истории за четниците и техните сражения. Пожелавам ви да сте водещата група и никога да не забравяте, че сте наследници на велики личности. Паметта за героичните събития трябва да бъде съхранена в сърцето! Успех на всички участници в Националния поход!“. С тези думи кметът Калин Каменов се обърна към Ботевите поклонници от Враца.
          Церемонията по изпращането на групите от града започна с изпълнение на баладата „Хаджи Димитър“ и рапорт от коменданта на Националния поход Евгени Филипов. Програмата продължи с приветствие към участниците от областния управител Малина Николова.
          Под звуците на емблематичната песен „Стани, стани, юнак балкански“, кметът Каменов подари на ръководителите на групите китки здравец за благополучие.
          В рамките на изпращането на младите поклонници, бе отслужен тържествен водосвет от отец Димитър.
          След поднасянето на венци и цветя пред паметника на поета и революционер, походниците се отправиха към Козлодуй, откъдето ще започне туристическият поход.
          На церемонията присъстваха още: председателят на Общински съвет – Враца, заместник областният управител Мирослав Комитски, заместник-кметовете на Община Враца – Мария Попова и Петя Долапчиева, граждани и гости на града.
          В 72-то издание на Националния поход „По пътя на Ботевата чета – Козлодуй-Околчица“, ще се включат 1 166 учители и ученици от цялата страна, като над 180 са представителите от Враца.

Няма коментари:

Публикуване на коментар