Бисквитки

събота, 2 юни 2018 г.

Хиляди българи почетоха паметта на Христо Ботев



         
   За поредна година връх Околчица събра хиляди родолюбиви българи, които засвидетелстваха своето уважение и преклонение пред делото на Ботев и неговата чета.
            Всенародното поклонение започна с патриотичен концерт на трио „Сопрано“. Талантливите изпълнители развълнуваха публиката с емблематични песни като – „Тих бял Дунав“, „Хубава си моя горо“ и „Моя страна, моя България“.
            Програмата продължи с молебен за България, отслужен от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, в съслужие със свещеници от епархията.
            С много аплодисменти бяха посрещнати наградените деца от конкурса „С Ботев в сърцето“, които рецитираха стихотворения на поета.
            На поклонението кметът Калин Каменов се обърна към събралите се поклонници с откъс от „Хаджи Димитър“. „Няма българин, който да не знае стихотворението на Ботев – „Хаджи Димитър“. Век по-късно, ние разбираме, че „Жив е той, жив е! Там на Балкана…“, е олицетворение на делото на революционера. Днес, той е жив, защото е в сърцата на всеки един родолюбец. Радостно е, че с всяка изминала година, броят на Ботевите поклонници се увеличава. Щастлив съм, че на това паметно място виждам много млади семейства с деца. Скъпи родители, няма по-хубав урок по родолюбие от днешния ден, защото децата ви ще помнят и пазят този миг и ще искат да се върнат отново. Уважаеми съграждани, на 2-ри юни, въпреки различията ни, ние забравяме за битовизмите и прекланяме глави пред делото на Ботев. Неговият подвиг ни прави силни, уверени и горди. Благодаря на всички, участвали в Националния поход. Ботеви поклонници, запомнете, че вие сте пример за подражание! Дълбок поклон, пред загиналите за нашата свобода!“ .
            В рамките на церемонията, председателят на Народното събрание – Цвета Караянчева призова присъстващите никога да не забравят делото на революционера и на загиналите за свободата на България. „Преди 170 години, в онова тежко време, се е родил един боец, готов за саможертва. Всяка година свеждаме глава пред подвига му. Днес, повече от всякога ни трябва разум, помирение и светли примери като Христо Ботев. Вярвам, че българският народ може сам да изгради бъдещето си. Нека обединим усилия, да помним нашите герои и да вървим напред!“ – допълни Караянчева.
            Обръщение към Ботевите поклонници отправи и наследникът на поп Сава Катрафилов – Атанас Катрафилов.
            Всенародното поклонение завърши с поднасяне на венци и цветя, пред паметника, увековечил подвига на Христо Ботев. По традиция, точно в 12:00 часа, звукът на сирените оповести отдаването на почит към паметта на героите на България.
            На събитието присъстваха още: народни представители, областният управител Малина Николова, председателят на Общинския съвет Румен Антов, общински съветници, делегации от побратимените градове,  участниците в Ботевия поход, жители и гости на града.
           

Няма коментари:

Публикуване на коментар