Бисквитки

неделя, 27 май 2018 г.

По стъпкитена Ботевата чета


Днес Ботеви поклонници от цялата страна тръгват по 120-километровия Ботев път на Свободата от Козлодуй, за да достигнат жертвения връх „Околчица“.
Най-мащабната патриотична, туристическа инициатива се организира от Областна администрация – Враца, Български туристически съюз, Министерство на образованието и науката с помощта на кметовете на общини Козлодуй, Мизия, Борован, Враца, областните управители и началниците на Регионални управления на образованието в страната.
Всяка година НТП се финансира от Правителството на Република България.
Почетен патрон на проявата през 2018 г. е председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.
В 72-рия Национален туристически поход „По пътя на Ботевата чета – Козлодуй-Околчица, 2018“ се включват 1166 участници - ученици и учители от общините Враца, Козлодуй, Борован, Бяла Слатина, Роман, Гоце Делчев, Петрич, Сандански, Айтос, Велико Търново, Видин, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Плевен, Пловдив, София, Стара Загора и Ямбол, студенти и граждани от цяла България.
В града под Околчица, пред паметника на Христо Ботев, кметът на Община Враца Калин Каменов и областният управител Малина Николова изпращат групите от Враца с тържествена церемония.
Маринела Николова – кмет на Община Козлодуй, Цвета Караянчева – председател на Народното събрание и Малина Николова – областен управител на област Враца откриват тържествено 72-рия поход в Ботев парк – Козлодуй, на мястото, където Ботевата чета остави вечен отпечатък на синовна обич с целувка и клетва за свобода.
В обръщението си към участниците в похода областният управител изказва благодарност и признателност към тях.
Скъпи Ботеви поклонници, пред Вас е пътят на признателността, който сля завинаги тихия Дунав с бунтовния Балкан, като образ на свещена земя, молитва за свобода, саможертвена любов и национална независимост. По него минават само посветените, само избраните, само вярващите в думите „Жив е той, жив е!“. Тези избрани са поколения истински българи, които не можем да посочим с числа, тези посветени и вярващи днес сте Вие. Следвайте достойно стъпките на Ботевите четници, оставете ярка следа от най-патриотичната и мащабна туристическа инициатива в Европа, пейте песните на Войводата, изричайте заветните му думи и ще ставате все по-силни и близки до него и тези, които той поведе към Голготата на безсмъртието! Изпращам Ви с топлите чувства на цяла България, с вярата, че трудностите няма да надделеят над синовната Ви обич към Ботевото дело и Родината, с пожеланията за здраве и сили, с мисълта, че Вашият жизнен път ще се слее завинаги с този на революционния гений, национален герой и безсмъртен син на отечеството – Христо Ботев! На добър час!“, каза Малина Николова.
Ръководството на похода за поредна година се оглавява от Евгени Филипов. Патриотичната инициатива включва богата художествена програма с участието на групите от страната, общините, на чиято територия се провежда, трио „Сопрано“, патриотични беседи от Тихомир Машов и спортно-туристически игри, организирани от Сдружение „Приказката“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар